BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási japán rekord húzza fel a világ tőzsdéit

A befektetők ma Japánnak örülhettek: a világ második legnagyobb gazdaságának ipari termelése 56 éve ne látott mértékben, 5,2 százalékkal emelkedett áprilisban, jelezve, hogy a vállalati szféra kezd magához térni a válság okozta kábulatból.

A japán cégek jelentősen fokozták aktivitásukat a korábbi drasztikus visszavágásokhoz képest. Ezzel a számokat tekintve 56 éves rekord született: áprilisban 5,2 százalékkal emelkedett az ország ipari termelése. A jó hír tompított a japán fogyasztók és alkalmazottak nehézségeiről szóló adatokat.

Emellett – jelenti az AP – az Indiából érkező hírek is reményre adtak okot: Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának gyengülése meglepetésre mérséklődött az első negyedévben.

Ázsiához hasonlóan az európai tőzsdék is jól teljesítettek, a brit, német és francia indexek egyaránt 1 százaléknál magasabb emelkedést könyvelhettek el. A pozitív hangulatot az olaj ára is tükrözte: fél éves rekorddal 65 dollár fölé emelkedett a hordónkénti jegyzés.

Ugyanakkor az elemzők szerint az elmúlt időszakban felgyülemlett hatalmas likviditástömeg egyelőre határozott irány nélkül mozog majd a parketteken, a befektetők jelenleg bizonytalankodnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.