BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: tartható a 150 milliárdos profitcél

A 2008-ban kirobbant válság alaposan átírta az OTP Bank növekedésre vonatkozó terveit, ám a pénzügyi csoport ilyen körülmények között is stabilan nyereséges marad. Az első számú hazai hitelintézet nem módosít a 2009-re kitűzött eredménycélon sem.

Ebben az évben megáll az OTP Bank elmúlt években töretlen nyereségnövekedése, ám változatlanul tartható a 2009-re előirányzott, 150 milliárdos csoportszintű adózott profitra vonatkozó cél – jelentette ki Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a KPMG-BME Akadémia Világgazdaság szervezésében megrendezett mai konferenciáján. Rámutatott: az elmúlt 15 évben az OTP Bank csoportszintű profitja töretlenül emelkedett, hiszen az 1993-as 6 millió eurós profit után az elmúlt évben már 870 millióst produkáltak.

 Az elmúlt években – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes – azt feltételezték, hogy dinamikus hitelállomány-bővülés mellett a magyar hitel/GDP arány fokozatosan felzárkózik a fejlettebb országokéhoz, ám ezt az elképzelést is felülírták a tavalyi fejlemények.

A megnövekedett hitelezési aktivitást a külföldi leánybankjainál is a tőkepiacról finanszírozta az OTP, hiszen – a bolgár leány kivételével – mindenütt 100 százalék feletti hitel/betét aránnyal dolgoztak az érdekeltségek, sőt, Ukrajnában a hitelek mennyisége négyszerese volt a betétekének. Ez a helyzet ősztől gyökeresen megváltozott, hiszen bezárultak a tőkepiacok, illetve a régió devizái is gyengülni kezdtek, s zuhant a bankok piaci értéke is.

Erre a helyzetre reagálva – hangsúlyozta Wolf László – az OTP Bank több fronton is lépett. Az első, hogy a Garancia Biztosítót számukra igen kedvező áron eladták a Groupamának, úgy, hogy a francia csoport – szintén nagyon jó áron – nyolc százalékos pakettet is vásárolt a bankban. A megváltozott körülményeknek tulajdonítható az is, hogy 2008-as eredménye után a bank nem fizetett osztalékot: a vezérigazgató-helyettes szerint ez egy darabig gyaníthatóan így is marad, tehát a bank osztalékpolitikája különösen „óvatos” lesz.

A bank visszaszorította először a vállalati, majd a lakossági hitelezést is, és a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt fektetett – leányainál is – az ügyfélforrások gyűjtésére. A hitelelbírálást mindenhol szigorították, a meglévő lakossági és vállalati hiteleknél pedig adósvédelmi programot indítottak el. A válság nyomán tovább nőtt a költséghatékonyság – már kiemelkedően jó, 43 százalékos költség/bevétel aránnyal (CIR) dolgozik a bank -, és kénytelenek voltak csökkenteni az alkalmazotti létszámot is.

Az OTP csoport tőkehelyzete – emelte ki Wolf László – stabil, a nemzetközi, IFRS szerint számolt tőkemegfelelési mutató 15 százalék fölötti, és az a cél, hogy tartsák ezt a szintet a jövőben is. Ami a ma nagyon lényeges mutatóvá előlépett hitel/betét arányt illeti: Wolf László szerint ezt tovább kívánja csökkenteni az OTP, az év végi 136-ról 130 százalék alá. A piaci helyzetre reagálva a kamatmarzsok radikálisan nőttek: míg korábban 0,5-0,7 százalék volt a jellemző, ma 5 százalék környékén mozog a felár, sőt, Ukrajnában, Oroszországban a 9-12 százalékos marzs sem ritka.

Ami pedig a tőkepiaci fejleményeket illeti: az OTP Bank piaci értéke rendkívül alacsony szintre süllyedt, hiszen mindössze 1,7-szerese az adózott eredménynek. A magyar befektetők bizalma ugyanakkor – mutatott rá Wolf László – megnőtt az OTP iránt, hiszen az 1500 forint környéki árfolyamnál már sok háztartás, kisbefektető gondolta úgy, hogy már érdemes lehet az első számú magyarországi bank részvényeibe fektetni. Az árfolyam – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes – a meredek süllyedés időszaka után korrigálni kezdett, és úgy tűnik, a 3000 forint környéki kurzusnál stabilizálódhat.

Az államtól kapott 400 milliárd forintos hitel kapcsán Wolf László felhívta a figyelmet: annak fejében vállalták, hogy 200 milliárddal növelik a vállalati hitelállományt, ami nyilvánvalóan hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez. Ez a vállalás ugyanakkor a vezérigazgató-helyettes szerint teljesíthető, hiszen a nehéz helyzet ellenére találhatók jól működő, stabil cégek a piacon.

VG Online Klikk a galériához -->
[enews_gallery id='133735']

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.