BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényvásárlási botrány miatt lemond a New York Fed elnöke

Stephen Friedman, a New York Federal Reserve elnöke azért kénytelen távozni, mert megkérdőjelezhető módon vásárolt korábbi vállalata, a Goldman Sachs részvényeiből.

Frideman a Goldman Sachs nyugalmazott elnöke, 2008 januárja óta vezette a New York Fed igazgatótanácsát. Lemondó nyilatkozatában úgy fogalmaz: bár teljes mértékben megfelelt a szabályoknak, nem folytathatja tovább a Fedben végzett tevékenységét, mert azt a közvélemény elítélendőnek tartja – idézi a Reuters.

A Federal Reserve rendszerét egy hétfős washingtoni igazgatótanács és egy tizenkét regionális intézményből álló hálózat alkotja. A regionális igazgatók egy részét a washingtoni vezetés választja ki. Ezek az igazgatók nem vásárolhatnak a holding formában működő bankok részvényeiből.

A Goldman Sachs szeptemberben vette fel ezt a társasági formát, éppen azért, hogy hozzáférjen a Fed forrásaihoz. A Fed vezetője korábban értesült a helyzetről, időben vásárolt Goldman papírokat, amelyeket így a év végéig birtokolhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.