BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatdöntés után az amerikai makroadatokra figyel a világ

Ahogy az várható volt nem változtatott a Fed az alapkamat szintjén és sem az egyéb intézkedések, sem az ülést követő nyilatkozatok nem okoztak különösen nagy meglepetést a piacokon. A nap későbbi részében az amerikai munkanélküliségi és az első negyedéves végleges GDP adatokra fog fókuszálni a befektetők figyelme és ezek fényében kialakulhatnak a hét hátralévő részében meghatározó irányok - véli Sörös Csaba a Takarékbank elemzője.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed nem bővíti ki, mindössze folytatja a 300 millárd dollárosra tervezett eszközvásárlási programját, viszont nem várható kamatemelés sem a közeljövőben - összegzi Sörös Csaba a Fed kamatdöntést.

A gazdasági recesszió ütemének lassulását állapították meg, de továbbra is törékenynek és elhúzódónak ítélik meg a majdani felívelést. A Wall-Streeten a tegnap délutáni, a vártnál részben jobb makroadatok által keltett rally kifulladni látszott a kereskedés végére és csak kis pluszban tudtak zárni a főbb indexek szerdán. Az ázsiai tőzsdék ellenben folytatták
emelkedésüket csütörtökön, ugyanakkor a nyugat-európai börzék már fél százalékos mínuszban járnak röviddel a nyitás után.

A dollár a tegnap reggeli 1.41-es szintekről 1.3960-ig erosödött vissza az euróval szemben. Hiszen a Feddel ellentétben az EKB, kvázi utolsó likviditásbővíto lépés gyanánt, a tegnapi egy éves tenderen 442 milliárd euró értékben allokált forrásokat az Eurózóna bankjai számára fix 1 százalékos kamatláb mellett. Tehát úgy tűnik ez a hét ugyan valamivel pozitívabb hangulatban telik az előzőnél és egyelőre jó esély van arra, hogy ne gyűjtsenek újabb mínuszokat a részvénypiacok, viszont átütő felívelést, vagy a rally újraindulását egyelőre nem tapasztalni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.