BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legsérülékenyebb a régióban - Nehéz hónapok előtt a forint

Kétheti erős szintre nyomta a forintot a kamatcsökkentési várakozás kitolódása. A Világgazdaság által megkérdezett elemző azonban pesszimista.

A hazai fizetőeszköz pénteken több mint egy százalékot izmosodott a vezető devizákkal szemben: 278,27 forintra kapaszkodott az euró ellenében a bankközi devizapiacon, míg a dollár ára 198,29, a svájci franké pedig 184,31 forintra süllyedt.

Egyre kevésbé látszik, mikor nyílhat tere a kamatereszkedés kezdetének Magyarországon ; a jegybank továbbra is a pénzügyi stabilitás felett kénytelen őrködni, amelyet most az infláció látszik megzavarni, emellett a külföldi elemzők szerint a forint árfolyama a nyáron ismét hintázásba kezdhet.

„A befektetők mindaddig csökkenteni fogják a pozíciójukat a kockázatosabb eszközöknél, amíg nem csillapodik a gazdasági válság” – mondja Nigel Rendell, a Royal Bank of Canada londoni devizaszakértője. Szerinte ettől szenved a magyar deviza is, amely a következő időszakban visszakerül a 300-as szintre.

A forint marad továbbra is a legsérülékenyebb deviza a térségben, mivel Magyarországnak van a legjelentősebb GDP-arányos külső adóssága a kelet-közép-európai államok közül” – véli Simon Quijano-Evans, a Crédit Agricole Cheuvreux bécsi elemzője. Hozzátette: „Nehéz hónapok elé néz a forint a nyáron, hiába ragad magas szinten a magyar kamat.”

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.