BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szárnyaló OTP emelte a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 515,98 pontos, 3,41 százalékos emelkedéssel, 15.635,99 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 37,5 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: pénteken a Budapesti Értéktőzsde kereskedését az OTP részvényeinek mintegy 8 százalékos emelkedése határozta meg.

 A bankpapír jelentős drágulását elsősorban a JP Morgan célárfolyam emelése idézte elő, amit a döntés "szép magyarországi sajtója" is segített - fűzte hozzá.

A Concorde elemzője szerint ugyanakkor a március óta tartó tőzsdei emelkedés "kifáradásának" jele lehet, hogy a befektetők viszonylag negatívan reagáltak az elemzői várakozásoknál lényegesen jobb, közép-európai idő szerint délután közzétett amerikai munkanélküliségi adatokra.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője nem jellemző elemzői döntésnek nevezte a JP Morgan OTP-t érintő döntését, ami szerinte megalapozta a bankpapír "elképesztő" mértékű emelkedését.

A magyar befektetői hangulat pénteken az optimista világpiacok közül is kiemelkedett, azonban a következő kereskedési napokban ismét számítani lehet újabb, a hét közepén már tapasztalt elbizonytalanodásra - fejtette ki a Raiffeisen üzletkötője.

Az MTI kérdésére válaszolva Szatmári Tamás rámutatott: az európai parlamenti választásoknak egyelőre nincs közvetlen hatásuk sem a budapesti, sem más európai piacra. Úgy vélte: a jövő héten is csak szélsőséges belpolitikai fejleményeket követően lehet magyarországi tőzsdei hatása a vasárnapi választásoknak.

A Mol 315 forinttal, 2,45 százalékkal 13.150 forintra erősödött, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 260 forinttal, 7,74 százalékkal 3.620 forintra nőtt, forgalmuk 32,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 610 forintot ért, forgalma 633,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 600 forinttal, 1,97 százalékkal 31.100 forintra emelkedett, a részvények forgalma 734,7 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 656,7 millió forintos forgalom mellett 500 forinttal, 3,14 százalékkal 16.400 forintra növelte értékét.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.651,70 ponton zárt pénteken, ez 27,02 pontos, 1,66 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.