BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödnek az inflációs aggodalmak a régióban, véget érhet a kamatesés

Elemzők szerint az inflációs veszély megjelenésére utalhat, hogy a cseh nemzeti bank, a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette az irányadó kamatrátát mai ülésén. Tegnap a lengyel jegybank vágta történelmi mélybe az irányadó rátát, de egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a térség legnagyobb országában is elérte a kamatciklus az alját.

A piaci elemzők többsége a tegnapi lengyel döntés megismétlődését várta a mai cseh kamatdöntő ülésen is, de a prágai jegybank a 25 bázispontos vágás helyett tartotta az 1,5 százalékos kamatot, amely így is a régióban a legalacsonyabb kamatszint. „a monetáris tanácstagok valószínűleg úgy vélik, hogy a válság nehezén túl vagyunk, kivételt e tekintetben az infláció alakulása okozhat, emiatt lecsökkent a kamatvágás értelme” – véli Miroslav Plojhar, a JPMorgan Chase Bank londoni elemzője.

A kamatvágás gyengítette volna a koronát, ez pedig az infláció emelkedéséhez járulhatott volna hozz, amely így is a jegybanki cél felett ragadt. A korona a döntésre alig reagált, 0,1 százalékos gyengüléssel 26,09-es szinten állt a csütörtök délutáni bankközi devizapiacon. Így is a cseh fizetőeszköz a kelet-közép európai régió legjobban teljesítő pénzneme: a kamatereszkedési várakozás miatt 2,5 százalékot erősödött az elmúlt két hétben – amellyel 6 havi rekord szintre került az árfolyam és - amellyel a Bloomberg hírügynökségen vezetett összes deviza közül a második legjobb teljesítményt hozta. A tavalyi árfolyamszinttől ugyanakkor 4,7 százalékkal még elmarad a korona.

A cseh infláció bár történelmi mélybe süllyedt májusban: 1,3 százalékra, mégis felette marad a jegybanki prognózisnak, amely jövőre 1,1 százalékos pénzromlást vár. Plojhar szerint ugyanakkor van még lehetőség a kamatvágásra, ugyanis két tanácstag Miroslav Singer és Mojmir Hampl hiányoztak a mai ülésről, márpedig ők hagyományosan a kamatcsökkentés mellett szoktak érvelni.

Bár tegnap a várakozásoknak megfelelően vágta történelmi mélybe 3,5 százalékra a lengyel irányadó kamatot a varsói jegybank, ma több döntéshozó nyilatkozatából arra lehetett következtetni: véget ért a kamatereszkedési ciklus Lengyelországban. Halina Wasilewska-Trenkner tanácstag például „nem látja szükségesnek”, hogy tovább vágjon a jegybank, de Andrzej Slawinski tanácstag is úgy nyilatkozott: nem lesz már nagy változás, ha lesz egyáltalán a kamatszinten.” „piaci szereplők héjának értékelik a jegybanki döntéshozók mai nyilatkozatait” – mondja Andrzej Krzeminski, a Bank BPH varsói szakértője. Azt látjuk, hogy megnőtt az érdeklődés a zloty iránt, és elkezdik felvásárolni a befektetők, ahogy a monetáris könnyítési ciklus a végéhez kezd érni.

A zloty ma közel egy százalékot erősödött és ezzel a második legjobb eredményt hozta ma a feltörekvő fizetőeszközök közül. A jegyzés 4,5-ös szinten járt az euró ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.