BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödni kezdett a forint!

A tegnapi záró szintről erősödni kezdett a forint a vezető pénznemekkel szemben a délelőtti devizapiaci kereskedésben. A régiós pénzek szintén enyhe erősödésbe kezdtek.

 A hazai deviza árfolyama 279,97 forinton állt az euróval szemben a bankközi devizapiacon (a záró ára 280 forinton volt). A dollár ára 199,51 forintra csökkent, a záró: 200 forintos árról, míg a svájci frank 184,96 forinton állt délelőtt. (185 forinton zárt tegnap).

Június 22-én dönt a Magyar Nemzeti bank (MNB) a jelenlegi 9,5 százalékos alapkamatról. A Fortis ma kiadott elemzése szerint: „a jegybank mozgástere a kamatvágásra limitált”. Amennyiben a balti tagállamok leértékelik a valutájukat, úgy fokozódó nyomás nehezedhet a kelet közép európai pénznemekre is, a központi bankok még kamatemelésre is kényszerülhetnek” – indokolják a szakértők a véleményt.

Csáki Csaba, MNB-tag ezzel szemben tegnap úgy nyilatkozott: a jegybanknak legkésőbb a jövő hónapban meg kell kezdenie a kamatvágást.

A régiós devizák ma délelőtt együtt mozogtak. „ a térség piacain ismét ugyan azok a fejlemények. Nem látunk más irányt a cseh korona, lengyel zloty és a magyar forint esetében – mondja Tomas Vlk, a patria Finance prágai elemzője. A korona árfolyama nagyjából mozdulatlanul áll a tegnapi záró értéke közelében: 26,75-ös szinten a közös pénzzel szemben. Vlk szerint továbbra is nagy a valószínsége, hogy a prágai jegybank folytassa a kamatvágást.

A lengyel zloty árfolyama 4,4812-es szinten mozgott délelőtt a közös pénz ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.