BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Féléves csúcsra erősödött a forint az euróval szemben

Az Európai Unió legmagasabb kamatfelárát fizeti Magyarország az eszközei után, ami miatt a forint vált a legjövedelmezőbb carry-trade devizává az euróval szemben. Kedden hat hónapos csúcsra: 271 forintra erősödött a fizetőeszköz a közös pénzzel szemben.

 A hazai deviza kapaszkodott a legnagyobbat a keddi kereskedésben, miután a román jegybank 50 bázisponttal lejjebb szállította az irányadó kamatrátát, amellyel a magyar alapkamat vált a legmagasabbá az unió 27 tagállamában.

Elemzők szerint a devizapiaci stabilizációt segíti a magas kamatfelár, valamint a magyar fundamentumok körüli pozitívabb kép kialakulása. A tegnapi adó módosítások, valamint a mai folyófizetési mérleg adat javulása is erősíti a forintot.

A forint közel másfél százalékot erősödött ma a bankközi devizapiacon: 271,95-ig az euróval szemben. A dollár ára 191,63 forintra esett, majd 193 forintra korrigált, míg a svájci frankért 177,6 forintot kértek napközben, zárásra 178 forinton stabilizálódott a jegyzés.

„Pozitív a benyomásunk a reformokkal kapcsolatban a tegnapi adószavazást követően” – mondta Jon Harison, a Dresdner Kleinwort londoni feltörekvő piaci deviza-stratégája. „Bebizonyosodott, hogy Magyarország képes alkalmazkodni a Nemzetközi Valutaalap kritériumaihoz, es segítőileg hat” – tette hozzá.

„Az adómódosítások a megfelelő irányba tett lépések, a pénzpiacok pozitívan tekintenek rá” – mondja Papp Zsolt, a KBC Securities londoni szakértője. Papp szerint a pozitív kép a részvénypiacokon is megjelenik majd a következő napokban. A Bux index a második negyedévben 44 százalékot kapaszkodhatott, amely az elmúlt 13 év legjobb negyedéves eredménye.

A magyar eszközök javuló megítélésére utal, hogy az államcsőd elleni biztosítás árát követő CDS (credit default swap) a magyar 5 éves állampapírok esetében 8,5 bázispontot esett 353,5 pontra - a CMA DataVision mérése alapján. A szakértők szerint a forint akár le is válhat a régiós devizák mozgásáról.

„Magyarországon a legmagasabbak a hozamok a feltörekvő piaci térben, miközben a fiskális helyzet és a külső finanszírozási feltételek is jelentősen javulnak – mondta Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas londoni elemzője. „Úgy látjuk, további tere van a forint kapaszkodásnak, ezért azt ajánljuk, hogy zlotyt kell eladni forintért cserébe”- teszi hozzá.

A lengyel fizetőeszköz ma 0,8 százalékot kapaszkodott az euróval szemben: 4,44 és 4,45-ös sávban mozgott, míg a cseh korona 0,1 százalékot erősödött: 25,82-re. A román lej szintén 0,1 százalékot erősödött 4,2109-ig a közös pénzzel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.