BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halmozza fel az olcsóbb üzemanyagot! Belerokkannak a fuvarozók?

Feltöltik a föld alatti tartályokat a vállalkozók. Somogyban átmenetileg így védekeznek a gázolajdrágulás ellen. Július elsejétől ugyanis nő az üzemanyagok jövedéki adója, a benzin átlagára elérheti a 310 forintot is.

A benzin jövedéki adója – literenként – 103,5 forintról 109 forintra emelkedik. A gázolajé pedig 85 helyett 90,5 forint lesz, miután az áfa 20-ról 25 százalékra ugrik - számol be a SONLINE.

– Megszoktuk a csapásokat – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi mezőgazdasági zrt. elnöke. – Vállalkozásunk benzinkutat is üzemeltet. A tartályokat csurig feltöltjük, onnan veszünk majd gázolajat és benzint. Csütörtökön és pénteken várjuk a következő szállítmányt. Ezzel a manőverrel nagyjából félmillió forintot takarítunk meg. Tizenöt traktort, pótkocsit és kombájnt tankolunk majd az olcsóbb üzemanyagból.

Balhorog a gazdáknak – Nagy György, az egyik igali agrárvállalkozás vezetője szerint az aratás  közepén a drágulás ezt jelenti a termelőknek. Időben rendelték meg a gázolajat, őrök vigyáznak a tárolóra.
– A búza aratásakor naponta majdnem 1500 liter gázolajat használunk  – tette hozzá az igali ügyvezető. – Legalább 20 napig valamivel kevesebbet füstölünk el. Ez is valami.

Horváth János kaposvári fuvarozó célirányosan keresi a benzinkutakat. Gyakran az egyik Kaposvár környéki községben és Nagykanizsán literenként három forinttal fizet kevesebbet az üzemanyagért, mint máshol. Első hallásra nem tűnik soknak. Ha arra gondolunk, hogy alkalmanként 180 liter gázolajat enged a tartályba, már szép summát lehet megspórolni havonta. Szerinte a júliusi drágulás ellen egyetlen védekezési lehetőség van: a bőségesen feltankolt tartály.
A benzin 63 forinttal drágul idén, a gázolaj ára 30 forinttal nőtt.

Sárdi Lajos, a Fuvaros Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) megyei elnöke drasztikus következményekkel számol: a fuvarozók sokasága belerokkan a drágulásba.

A június eleji gázolaj-fogyasztásról szóló számlát most postázták a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt.-nek. A cég közbeszerzéssel vásárol üzemanyagot, literenként kilenc forint kedvezményhez jut.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.