BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ING: A lakosság szerint a bankok áldozatok, a biztosítók nem tehetnek a válságról

A megkérdezettek a biztosítókat nem kapcsolták össze a válsággal, a magyar bankokat pedig áldozatoknak tartják, ez derült ki egy ez év tavaszán, az ING megbízásából végzett magyar lakossági felmérésből - hangzott el az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. sajtóbeszélgetésén szerdán Budapesten.

A felmérés szerint a megtakarításaikat likvid és biztonságos eszközökben tartják a magyar emberek, ilyen a folyószámla és a rövid távú betét, a befektetési alapokból is ide áramlott a megtakarítás, és a szakértők szerint ez a folyamat még nem áll meg.

Kótiné Somfai Ágnes az ING Biztosító ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megkérdezettek többsége a válságra úgy reagált, hogy nincs befolyása a saját pénzügyeire, a problémát, mint természeti csapást fogta fel. A megkérdezettek fele senkitől sem tudott tanácsot kérni, negyedük pedig a barátokhoz, rokonokhoz fordult tanácsért. Itt jutnak szerephez a befektetők tanácsadói - tette hozzá.

Antal Judit a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdasági tanácsadója a lakosság alkalmazkodó képességét vizsgálta a megtakarítások tükrében. A lakosság fogyasztása és nettó megtakarítása az évezred elejétől ellentétesen változik - mondta. A lakosság a jövedelem kiesését hitelfelvétellel kompenzálta a múlt év közepéig. Mára a folyó hiteltörlesztés több, mint a hitelfelvétel. Arra viszont nem lehet egyértelmű választ adni, hogy a bankok nem akarnak hitelezni, vagy pedig az emberek félnek eladósodni - tette hozzá a tanácsadó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.