BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős forint rali kezdődött

A hazai fizetőeszköz árfolyama esik a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon. A régiós pénznemek is erősödnek, de a cseh korona és a lengyel zloty erősödését gátolja a kamatcsökkentési várakozás a két országban.

A forint 277,60-ra erősödött az euróval szemben, a dollár ára 197,09 forintra süllyedt, míg a svájci frankért 181,77 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

A lengyel jegybank ma dönt az ország irányadó kamatrátájáról. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 22 közgazdász véleménye alapján 25 bázisponttal lejjebb: 3,5 százalékra eresztik a kamatot a térség legnagyobb gazdaságában. A zloty ma 4,528-as szintre erősödött a közös pénzzel szemben a tegnapi záró 4,55-ös áráról.

A lengyel jegybank végül - a várakozásoknak megfelelően - 25 százalékpontos kamatvágás mellett döntött.

A zloty az egyik legrosszabbul teljesítő feltörekvő deviza, az elmúlt egy évben értékének 26 százalékát veszítette el. A forint ezzel szemben 16 százalékot gyengült az elmúlt egy évben, míg a cseh korona 9 százalékot esett.

A Cseh Nemzeti Bank holnap dönt az irányadó kamatról, a felmérés alapján szintén negyed százalékponttal 1,25 százalékra süllyedhet a cseh kamatszint. A korona ma 26,13-as szintig kapaszkodott az euróval szemben a tegnapi 26,22-es záró árról.

Az OECD előrejelzése szerint ugyanakkor az unió legmagasabb kamatfelárával rendelkező Magyarországon, majd csak 2010-ben kezdődhet el a csökkentő ciklus a jelenlegi 9,5 százalékos szintről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.