BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfoszthatják-e trónjától a dollárt?

Mindenki a dollárról beszél! A BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) elmúlt időszakban tett nyilatkozatai mellett a sokat idézett közgazdász, Roubini is azon álláspontot képviseli, hogy a fejlődő gazdaságok fognak véget vetni a dollár világuralmának, habár ez egy nagyon lassú folyamat lesz – írja a Cashline iránytűje.

Brazília, Kína, Oroszország most is az USA legnagyobb hitelezői közé tartozik, és nem nézik jó szemmel a dollár folyamatos értékvesztését, illetve a befektetett eszközeik reálértékének erodálódását, de egyelőre rá vannak utalva egymásra, így nem tudnak érdemben változtatni a helyzeten.

A dollár egyre látványosabb szerepvesztéséhez akár évtizedeket is várni kell, hasonlóan ahhoz a 20. századi lassú átrendeződéshez, mely során az angol fontról az amerikai dollárra terelődött a figyelem. Ilyen szempontból a 21. század az ázsiai országokról, és főként Kína térnyeréséről szólhat.

Ezt erősíti a BRIC-országok tegnapi találkozója is (és az azt megelőző multilaterális egyeztetések), ahol az orosz fél olyan ötlettel állt elő, hogy az egymást közt zajló külkereskedelemben hajlandó lenne egyre nagyobb arányban használni a saját valutáját, ezzel párhuzamosan pedig a többi ország valutáját a devizatartalékokba helyezni.

Ezen országok egyre nagyobb szeletet akarnak és fognak is kihasítani a világgazdaság irányításából, amelyhez a világ fejlett államai kénytelenek lesznek majd asszisztálni (még ha most nehezen is akarnak engedni), hisz a BRIC-országok IMF irányításában betöltött részesedése 9,8 százalékon van, holott a világ összesített GDP-jéhez 15 százalékban járulnak hozzá.

És könnyen lehet, hogy ez az érték növekedni fog, hisz jelentős tartalékok rejlenek még ezen országok gazdaságaiban hosszú távon, hisz a belső fogyasztás még messze elmarad a fejlett nyugati államok színvonalához képest, más kérdés, hogy Kína "átprogramozása" akár évtizedekig is eltarthat.

Szóval nem kell egyből a dollár gyengülésére játszó pozíciók kiépítésébe fogni, hacsak nem tudjuk őket akár több évig is tartani, mert sok esetben, ha ennyire negatív a környezet egy devizával szemben, akkor egy ellentétes piaci mozgás lepheti meg a kereskedőket. Hosszabb távon viszont egyre több jel mutat a zöldhasú további értékvesztése irányában, viszont nem érdemes ennyire előreszaladni.

időszakban tett nyilatkozatai mellett a sokat idézett közgazdász, Roubini is azon álláspontot képviseli, hogy a fejlődő gazdaságok fognak véget vetni a dollár világuralmának, habár ez egy nagyon lassú folyamat lesz – írja a Cashline iránytűje.VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.