BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem csalt annyit, mint hitték, és mégis kapott 150 évet

Tegnap 150 év börtönbüntetésre ítélte egy manhattani bíróság Bernard Madoffot, a történelem egyik legnagyobb értékű piramisjátékának fő szervezőjét.

A botrány tavaly december közepén kezdődött, amikor letartóztatták a korábban a NASDAQ tőzsde elnökeként is dolgozó „befektetési gurut”. Kezdetben 50-60 milliárd dollárra becsülték azt az összeget, amellyel a csaló az ügyfeleit megkárosította, a másodfokú tárgyalás tegnapi lezárásáig azonban a felderített veszteségek nagysága alig haladta meg a 13 milliárd dollárt.

Többek között a kezdetben véltnél jóval alacsonyabb kárösszeg volt az, amely miatt az ügyvéd enyhe büntetésben reménykedett másodfokon. A védő 12 év börtönt kért kliensének, hangsúlyozva, hogy Madoff életéből a várható élettartam alapján 13 évnél több nem lehet hátra, s így az ennél hosszabb büntetés életfogytiglannak számítana. Az ügyészek azonban a tett súlyosságára hivatkozva 150 éves börtönbüntetést tartottak elfogadhatónak, amelyet a bíróság ki is szabott. Madoff bűnösségéhez egyébként kétség sem férhetett, hiszen ő maga is többször beismerte tettét.

A tegnapi meghallgatás alig másfél órás volt. A Bloomberg beszámolói alapján egy percig sem reménykedhetett enyhe ítéletben a vádlott. A bíróság először Madoff több ügyfelét hallgatta meg, akik a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását kérték. Madoff saját beszédével sem javított sokat a helyzetén, nem mentegetőzött és nem kért megbocsátást.

Végül értékpapírokkal elkövetett csalásban, okirat-hamisításban, három rendbeli pénzmosásban, gyorsjelentések és a felügyeleti adatszolgáltatás meghamisításában, szellemi tulajdon ellopásában, illetve hamis esküvésben találták bűnösnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.