BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtámadták a Shell vezetékét! Emelkedett az olaj ára

Az olaj ára 69 dollár fölé emelkedett, miután az ország első számú terrorszervezete, a Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) megtámadta a Shell olajvezetékét, amelyet egy ponton le kellett zárni

Az augusztusi jegyzésű amerikai nyersolaj ára 69,41 dollárra emelkedett, a londoni Brent pedig 69,21 dollárt ért el a nigériai támadások hírét követően.

Mint arról a Reuters beszámol, a MEND, Nigéria legnagyobb erejű militáns szervezete megtámadta a Shell olajvezetékét. A terrorszervezet a közelmúltban intenzív támadássorozatot indított az Afrika legjelentősebb olajkitermelő országában található cégek ellen. Ennek hatására Chevron és az Agip a múlt hónapban legalább 133 ezer hordóval kevesebb olajat tudott kitermelni naponta.

A Shell ma azt közölte: a terrorakció után az olajvezeték egyik elágazási pontját le kellett zárnia, de a cég nem tájékoztatott arról, hatással voltak-e a történtek a kitermelésre. Az elemzők szerint a válság miatt jelenleg nyomott az olaj ára és nagy a kínálat, ezért a geopolitikai tényezők most kevésbé befolyásolják az árfolyamot, mint tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.