BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mintha a kormány nem tanult volna semmit" – Folytatódik a brit bónuszbotrány

A többségi állami tulajdonban lévő Royal Bank of Scotland (RBS) vezetőjének 9,6 millió fontos (3,16 milliárd forint) bérmegállapodásával kapcsolatban ismét fellángolt az elégedetlenség Nagy-Britanniában.

A Stephen Hester fizetésével kapcsolatos hírek a szakszervezeteket és a befektetési csoportokat is felháborították. "Mintha a kormány nem tanult volna semmit. Felháborító, hogy az állam nem tesz semmit a pénzintézetek vezetőinek bérének normális szintre hozására. Egy ilyen fizetési megállapodás felelőtlenségre és kockázatvállalásra sarkall" – nyilatkozta a Times Online-nak a brit befektetőket képviselő Shareholders Association vezetője.

Hasonlóan nyilatkozott az adófizetők részéről a TaxPayer’s Alliance vezérigazgatója, aki szerint sem a kormány, sem az RBS nem jár el kellő gondossággal az adófizetők pénzének kezelésekor. Matthew Elliott leszögezte: csak azért, mert a bankot az adófizetők megmentették a csődtől, még nem kellene figyelmen kívül hagyni minden piaci szabályt. Az érdekképviselet vezetője szerint a brit lakosság jobban járt volna, ha Hester abban az esetben kapta volna meg a jutalmát, ha az RBS visszafizette az adófizetők pénzét.

A vezérrel kötött hosszú távú megállapodás szerint 1,2 millió fontos (395 millió forint) fizetése mellé évente mintegy 2 millió fontos (659 millió forint) természetbeni bónusz és 6,4 millió fontos (2,1 milliárd forint) részvényopció is jár.

Március elején távozott posztjáról Guy Whittaker, az RBS korábbi pénzügyi igazgatója. Ezzel a bank vezetése szinte teljesen kicserélődött, egy vezető maradt a helyén azok közül, akik korábban levezényelték az ABM Amro Bank felvásárlását, amely a cég anyagi gondjaihoz vezetett. Whittaker semilyen végkielégítést vagy bónuszt nem kapott kilépésekor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.