BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: további olajár-emelkedés jöhet

Több mint hat hónapos csúcsra drágult a kőolaj, de elemzések további áremelkedést jósolnak. Az OPEC szerint a mostani drágulást spekuláció okozza, a kereslet-kínálati oldalról még várni kell a stabilizációra. Az elmúlt évtized legjelentősebb hónapon belüli drágulásával zárta a májust a kőolaj.

Elemzők szerint a piac fundamentumai ugyan még nem álltak helyre, de a globális optimizmus hatására ismét kapósak az árupiaci vételek. Májusban 30 százalékot drágult a fekete arany: az amerikai könnyűolaj ára 68 dollár közelébe került hétfőn – ahol utoljára november elején járt a jegyzés –, míg az északi tengeri brent árfolyama 67 dollárhoz közeli szintre emelkedett.

“Az emberek látnak már némi reményt arra, hogy javuljon a helyzet. Ebben a légkörben szállnak be a pénzügyi befektetők az olajpiacra, ugyanis nem akarnak lemaradni az alacsony árakról” – mondja Gerrit Zambo, a BayernLB olaj-tradere.

Általában három okot szokás felhozni a kőolaj-ralira. Egyfelől a pénzpiacokon kezd eluralkodni a hit: a válság nehezén túljutott a világgazdaság – amelyet pénteken néhány ázsiai indikátor is megerősített. (Az indiai gazdaság az első negyedévben a gazdasági ösztönzőknek köszönhetően a vártnál jobban bővült: 5,8 százalékkal. Míg a japán ipari termelés márciusban 5,3 százalékkal nőtt, amelyre 6 éve nem volt példa).

Másfelől, a kockázat vállalási kedv emelkedésével tőke áramlik ki a dollár eszközökből, így az amerikai deviza az idei év legmeredekebb havi esésével zárta a májust: 1,4093-as szintre került az euróval szemben – amely drágítja a dollárban jegyzett termékeket, így a kőolajat.

A harmadik tényező az egyedüli fundamentális árfelhajtó: az amerikai motoros szezon kezdetével ismét felpörög a finomítói kapacitás a tengerentúlon, ami csökkenti a mexikói öböl tartalékállományát. A legutóbb publikált adat, a várt 150 ezer hordós csökkenést messze túlszárnyalva, 5,4 milliós készlet esésről szólt. Az állomány így is rekord volumenű, az elmúlt öt év átlagánál 27 százalékkal magasabb: jelenleg 363,1 millió hordónyi tartalék van. Szeptember óta ez volt a legjelentősebb esés.

David Moore ausztrál szakértő szerint az olajpiac továbbra is törékeny. Hasonló véleményen van a világ kitermelés 40 százalékát adó OPEC. Főtitkára Abdal El-Badri szerint a spekuláns tőke hajtja fel az árakat, nem a valós kereslet. A globális tartalékkészlet nagyon magas, ha a fundamentális oldalát nézzük az árazásnak nem sok minden támogatató –véli El-Badri, aki szerint a tőkeáramlás miatt azért az idén a 70-75 dolláros hordónkénti áron stabilizálódik majd az árfolyam.

Az OPEC a fundamentumokat figyeli, és a magas tartalékkészletet igyekszik csökkenteni, de a szervezeten kívüli olajtermelők nem támogatják az árstabilitást és Mexikó kivételével növelték a kitermelésüket – teszi hozzá a főtitkár. Az OPEC kvótája jelenleg 24,845 millió hordónyi kitermelés naponta. Az ásványkincsből Szaud Arábia hoz fel a legnagyobb mennyiségben a felszínre. A szaudi olajminiszter, Ali al-Naimi szerint nem kellett változtatni a kvótán, ugyanis jó a mostani ár, és a piaci kondíciók is jól alakulnak. A múlt héten a szervezet azért is döntött a kitermelés tartásáról, mert a prognózisuk szerint az év második felében nőni fog a kőolaj iránti kereslet.

„Elkerülhetetlen, hogy két éven belül vissza ne térjen az árfolyam a 100 dolláros szintre” – jósolja a Cazenove. Hiába döntött a múlt héten az OPEC az idei kvóta szint tartásáról, a kapacitás szűke miatt a jövőben meredeken esni fog a kínálat, ez pedig hosszú távon nagyon megemelheti az árfolyamot – indokolja prognózisát a szervezet. Már az idei év második felében érezhető lesz a drágulás, ugyanis az OPEC múlt év végén eldöntött kitermelés csökkentése csak akkorra kezdi éreztetni hatását, miközben a kereslet ismét emelkedni fog. Emiatt 2009 második felében lényegesen magasabb olaj árral kell számolni, mint az első hat hónapban – a Cazenove szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.