BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szanaszét trancsírozták a kötvénypiacot a szereplők"

A Goldman Sachs becslése szerint az amerikai kormány szeptember 30-ig mintegy 3,2 ezer milliárd dollár értékben bocsát ki állampapírokat, finanszírozván az eddig bejelentett stimulus és bankmentő csomagokat. Ez az amerikai GDP 23 százaléka, és négyszerese annak, amit a kínaiak eddig megvettek az elmúlt években (750 milliárd dollár).

Nem véletlen, hogy szanaszét trancsírozták a kötvénypiacot a szereplők: fő kérdés, hogy ezek után ki fogja megvenni ezeket a papírokat, vagyis ki hajlandó ilyen mértékben Amerikát finanszírozni. Kína valószínű magára vállal még egy pár százmilliárdos tételt, Ázsia, Dél-Amerika és az arab országok szintén.

Az amerikai gazdaságban szintén maradt még megtakarítás, de ennyit azért nem lesz képes felszívni a piac. A hozamemelkedés pedig óriási fenyegetés több irányból is: ezen keresztül emelkedik a jelzáloglevelek hozama, ami drágítja az ingatlanpiac elsődleges és másodlagos finanszírozását ellehetetlenítve az ingatlanárak stabilizálódását.

Másrészt a közgazdaságtanban jól ismert kiszorító hatásnak is hatalmas a veszélye (az emelkedő hozamok által az állami tőke kiszorítja a magán beruházásokat – crowding). Harmadsorban a kötvények eladási hulláma a többi piacon pánikot generálhat, ami felveti a dollár válság lehetőségét. Vagyis, ezek után a kötvénypiac viselkedése egyre inkább foglalkoztatja majd a részvénypiaci szereplőket is.

Soros bízik Kínában. A magyar származású befektetési szakember szerint Kína globális befolyása jóval gyorsabban növekszik, mint azt sokan gondolnák, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy pénzügyi rendszere kevésbé volt kitéve az elmúlt időszak turbulenciáinak. Ez köszönhető az erős állami kontrollnak, illetve a kormány által támogatott hitelezés is rendben működik.

Igaz, hogy az év első négy hónapjában már annyi hitelkihelyezés volt, mint tavaly egész évben, és ennek köszönhetően fokozódik a nyomás a kínai bankok mérlegén is, nem úgy, mint más nagybankoknál, ahol csak a minimális hitelezési tevékenységre szorítkozik a működés.

Ugyanakkor Soros továbbra is óvatos álláspontot képvisel Kína talpra állását illetően (függetlenül az állam agresszív gazdaságösztönző lépéseitől), hisz gazdaságának nagysága továbbra is csak az USA GDP-jének negyedét teszi ki, így a fogyasztásban betöltött szerepe is korlátozottabb, így a világgazdaság motorjának szerepét csak nagyon lassan tudja átvenni, így a globális talpra állás is tovább tarthat, mint bármikor a múltban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.