BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartalékolnak a bankok

Több mint 92 milliárd forinttal növekedett az első negyedévben a hazai bankok által elszámolt értékvesztés és kockázati céltartalék, ez több mint ötszöröse a 2008 első három hónapjában regisztrált értéknek – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatokból.

A helyzet a rövid távú jövőt illetően sem biztató: egy a KPMG által a napokban rendezett háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint az idén hat-hét százalékosra növekedhet a 90 napon túli elmaradásban lévő hitelek aránya a hazai bankok hitelportfóliójában, szemben a jelenlegi, hozzávetőlegesen négy százalékkal.

Ez – a kihelyezések mögött álló fedezeteket figyelembe véve – azt jelenti, hogy nagyjából 3-3,5 százalékra emelkedhet a leírandó hitelek aránya a teljes portfólión belül, ami – a március végi, közel 23 ezer milliárd forintos hitelállományt figyelembe véve – több százmilliárd forintos veszteséget okozhat az ágazatnak. A bankszektor könyveiben kimutatott céltartalék ugyanakkor nem jelzett drámai növekedést az elmúlt hónapokban: a 2008 végi 232,2-ről 244,8 milliárd forintra emelkedett. Az utolsó adatok szerint egyelőre nincs komolyabb gond a hitelportfólió minőségével sem: a felügyelet kimutatása szerint az első negyedév végén 3,3 százalékot ért el a problémás minősítésű tételek aránya, és a megtérülés szempontjából reménytelen – rossz minősítésű – hitelek súlya alig haladta meg az egy százalékot.

A bankok szempontjából biztató, hogy a háztartási kihelyezések több mint fele mögött lakóingatlan áll fedezetként: más kérdés, hogy tömeges bedőlés és értékesítési kényszer esetén ezeknek az értéke jelentősen csökkenne. A vállalati hiteleknél pedig – a jegybank legfrissebb stabilitási jelentése szerint – igen vegyes az ágazatok szerinti helyzet: a legnagyobb – 7,8 százalékos – nem teljesítő arány az építőipari cégeknél mutatkozik, majd a mezőgazdaság és a feldolgozóipar következik négy százalék körüli mutatóval. A szállítás és a vendéglátás a „békésebb” ágazatok közé tartozik.

Az érintetteknek 2,93 milliárd kanadai dollárt kellett elkülöníteniük a rossz hitelek fedezésére. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.