BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Húsz éves rekord sebességgel borulnak a céges jelzáloghitelek az USA-ban

A The Wall Street Journal saját elemzése alapján arról számol be: húsz éven nem dőltek be ilyen tempóban a vállalati ingatlanokra felvett jelzáloghitelek.

Az irodákra, bevásárlóközpontokra, hotelekra és más kereskedelmi célú ingatlanokra felvett hitelek húsz éve nem dőltek be ilyen sebességgel. Ha a trend folytatódik, az év végére az összeomlott jelzáloghitelek 30 milliárd dollárt tehetnek ki - írja a The Wall Street Journal saját elemzése alapján. 

A következő két hétben a figyelem a regionális bankok negyedéves jelentéseire terelődik majd, ezek jó része már korábban is jelentős kitettségről számolt be a kereskedelmi jelzáloghitelek terén. Eddig 57 bank ment csődbe, a lap az év végére prognosztizált 30 milliárd dolláros összeget a mintegy 8 000 első negyedéves banki jelentéséből kalkulálta ki.

A kereskedelmi ingatlanok piaca az amerikai GDP 13 százalékát teszi ki – a válság és a hitelszűke egyre több befektetőt sodor csődbe. A második negyedévre a problémás jelzáloghitelek aránya megkétszereződött az előző év hasonló időszakához képest.

Ellentétben a magáncélú jelzáloghitelekkel, amelyek nagy részét mintegy tíz bank helyezi ki az Egyesült Államokban, a kereskedelmi típus hitelek miatti veszteségek több ezer helyi bankot sújtanak. A lap szerint ironikus módon a kisebb bankok kevésbé sérülékenyek ezen a téren. Az elemzés szerint a 100 milliárd feletti eszközkészlettel rendelkező óriások négyszer annyi veszteséget könyveltek el, mint a közepes méretű pénzintézetek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.