BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatemelésre várnak a közgazdászok az USA-ban

Egy újabb amerikai jegybankár hallatta hangját - a philadelphiai Fedet irányító Charles Plosser szerint a közeljövőben szükség lehet már az amerikai irányadó kamatráta emelésére, függetlenül attól, hogy a munkanélküliség ráta folyamatosan kúszik feljebb (csúcsát valamikor a jövő év elején érheti el)

Amúgy Plosser jelenleg nem szavazó tagja a Fed bizottságának, csak 2011-től lesz újra az, így könnyebben formál véleményt a Fed ráta kívánatos szintjéről, valamint a Feden belül azon csoporthoz tartozik, akik a legjobban aggódnak az infláció miatt, mely véleménye szerint 2011-ben okozhat majd újra problémát - írja a Cashline iránytűje.

Mindenesetre egyre jobban érezhető a feszültség a piaci szereplők, de sokkal inkább a közgazdász társadalmon belül, hogy meddig maradhat gyakorlatilag a zéró közelében az amerikai irányadó kamatráta, mikor kezdődhet el egy újabb monetáris szigorítás, és persze ezzel párhuzamosan hogyan képzeli el a Fed azon extra likviditás kiszívását a piacokról, amivel 2008 óta ellátja a pénzügyi rendszert.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) tegnap este jelentette be, hogy a fedezetlen short ügyletekre vonatkozó szigorításokat határozatlan időre meghosszabbítja, illetve lazít a közzétételi szabályokon, ugyanis a jövőben nem kell a fedezeti alapoknak és más intézményi befektetőknek nyilvánosságra hozni az új nyitott short pozíciókat.

Eddig az intézményi befektetőknek kéthetente kellett lejelenteni, hogy milyen újabb short állományokat halmoztak fel, de ezt aztán a SEC csak két héttel később tette közzé, így sosem az aktuális helyzetet láttak a befektetők. Korábban a szankciókat azért vezették be, mert sok esetben az volt a közvélekedés, hogy a korlátlan számban nyitható shortok, illetve a spekuláció miatt történt ekkora zuhanás a részvénypiacokon 2007 ősze miatt.

Ez persze részben igaz is, csak hát mellette a szabályozási környezet is elégtelen volt, a befektetési bankok 20-30-szoros vagy magasabb tőkeáttétellel való működése sem nevezhető egyáltalán egészségesnek, és persze ezek leépítése is gyors árfolyammozgásokat eredményezett a piacon, hisz túl sokan akartak egyszerre szabadulni az eszközöktől, de az ajtó szűknek tűnt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.