BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem jótékonyságból mentettük a bankokat" - Kényszert alkalmazna Darling

Alistair Darling brit pénzügyminiszter kijelentette, "rendkívül aggasztja", hogy a bankok túlzottan magas költséggel folyósítanak hiteleket a vállalkozásoknak.

A brit pénzügyminiszter szerint a kisvállalatoknak folyósított kölcsönök költsége emelkedett az utóbbi hónapokban, annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában rekord alacsony szintre, 0,5 százalékra mérséklődött az alapkamatláb – jelenti a BBC.

A pénzügyminiszter leszögezte: a bankok kötelessége, hogy helyreállítsák a hitelfolyósítás korábbi szintjét, s a brit kormány "nem jótékonyságból sietett a bankszektor megmentésére.

A Brit Bankszövetség (BBA) szóvivője jelezte, hogy a kisvállalatoknak nyújtott bankkölcsönök összege júniusban 366 millió font volt az előző hónapban feljegyzett 133 millió fonttal szemben. A szövetség szerint a pénzintézetek nem képesek az irányadó ráta szerinti 0,5 százalékon kölcsönöket folyósítani, mivel saját hiteleik költségei is jóval magasabbak ennél. Mint mondta, a bankközi piacon a hitelek mintegy kétszer annyiba kerülnek, mint az alapkamat.

A pénzügyminiszter hamarosan találkozik a bankok képviselőivel. A kisvállalatokat tömörítő szövetség üdvözölte Darling kemény fellépését. Stephen Alambritis leszögezte: lehetővé kell tenni, hogy a cégek profitálhassanak a történelmi mélységben lévő alapkamatból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.