BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BNP Paribas 6,6 százalékkal növelte profitját

Franciaország legnagyobb piaci értékű bankcsoportja, a BNP Paribas kedden 1,604 milliárd eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 6,6 százalékkal többet a tavalyi második negyedévi 1,51 milliárdnál, a befektetési üzletág javulása és a Fortis vagyonának megszerzése miatt. Az eredmény meghaladta az elemzői előrejelzések 1,36 milliárdos átlagát.

A belga-holland Fortis bank és biztosító egy konzorcium tagjaként tavaly ősszel részt vett a holland ABN Amro bank szétdarabolásában és megvásárlásában, de túlvállalta magát, és belefutott a pénzügyi válságba. Ezért előbb államosították, majd eladták: 75 százaléka a BNP Paribas-nak jutott. A 2005. októberben megnyitott budapesti fiókjával a Fortis az első külföldi pénzügyi csoport volt, amely nem önálló leánybankkal vagy képviselettel, hanem bankfiókkal jelent meg Magyarországon.

A BNP Paribas profitja annak ellenére is növekedett, hogy kockázati tartalékolásra 2,04 milliárd eurót tett félre, több mint háromszor annyit, mint a tavalyi második negyedben. A bevétele, a Fortis hozzájárulása nélkül számolva, 20 százalékkal 9,04 milliárd euróra nőtt, ez elmaradt a 9,29 milliárdos elemzői átlagtól.

A Fortis májustól szerepel a csoportmérlegben. A tőkemegfelelési mutatója 9,3 százalékra javult az első negyedév végi 8,8 százalékról. Az első negyedévben a BNP Paribas 1,558 milliárd eurós adózott eredménye 21,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A tavalyi utolsó negyedben 1,366 milliárd eurós vesztesége volt adó után, egész évben a 3,021 milliárd eurós adózott eredménye kevesebb mint a fele volt a 2007-es 7,822 milliárdnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.