BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A problémás hitelek gyengíthetik az OTP-t

A nemzetközi hangulatnak megfelelően ingadozik az OTP árfolyama. Az elemzők szerint a problémás hitelekkel még sok gondja lehet a banknak. A Raiffeisen szerint 3800 forintig eshet az árfolyam.

Napok óta az OTP részvénye a főszereplője a Budapesti Értéktőzsdének (BÉT). A hazai vezető hitelintézet részvényének árfolyam az elmúlt héten meglehetősen hektikusan alakult: a csütörtökön napközben 4940 forintig tornázta fel magát, azóta viszont folyamatosan csökken, tegnap 4415 forinton zárt, vagyis egy-két napon belül is több mint 10 százalékot ingadozik.

A bankpapír forgalma is kiemelkedő: az elmúlt öt napban átlagosan meghaladta a 30 milliárd forintot.

A hitelintézet pénteken publikálta gyorsjelentését, amely a várakozásoknak megfelelő eredményeket hozott – magyarázza a Raiffeisen Bank friss részvénypiaci elemzésében. A Raiffeisen szerint az árfolyamban felfelé az 5 ezres szintek jelentenek masszív ellenállást, ezeken csak akkor lendülhet át a papír, ha a nemzetközi piacokon is érdemi áttörés következik be felfelé. Lefelé 3800 forintig eshet a kurzus.

A Raiffeisen arra figyelmeztet, hogy egy esetleges korrekcióra a vezető részvények közül az OTP reagálhat a legérzékenyebben.

A hitelportfólió minőségének romlásával kell szembenéznie Magyarország legnagyobb bankjának 2010-ben – figyelmeztet a Bloombernek nyilatkozó Andrzej Nowaczek, az ING londoni elemzője. Nowaczek tartásra ajánlja a bankpapírokat 4290 forintos célár mellett.

A Merrill Lynch eközben úgy vélekedik: nem várható, hogy a céltartalékokat a közeljövőben gyorsan csökkenteni lehet. A Merrill számítása szerint további 1,2 milliárd euróra lehet szüksége a banknak, hogy a recesszió veszteségeit a térségben kompenzálni tudja. Különösen az ukrán leány helyzete aggasztó, ahol korlátozottak a lehetőségei, hogy jelentős veszteséget nyeljen le.

Az UBS is az OTP eladására biztatott elemzésében. Daniele Brupbacher elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy az újratárgyalt hiteleket a bankok nem szerepeltetik a rossz hitelek között, pedig várhatóan hamarosan ezek nagy része bedől majd. Ez és a növekvő munkanélküliség miatt az OTP hitelportfóliója tovább romlik majd, és a bank nem hozza majd azt a tőkemegtérülést, amit a piac vár tőle.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.