BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelszűkétől tart Európa legnagyobb gazdasága

Komolyan fennáll a hitelszűke kialakulásának veszélye – közölte a német bankszövetség vezetője.

Andreas Schmitz arra figyelmeztetett, hogy tömegesen várható a vállalati értékpapírok leminősítése a következő hónapokban, s ez igen nehéz helyzetbe hozza majd a bankokat a hitelnyújtás terén.

A leminősített értékpapírok miatt ugyanis romlik a hitelintézetek tőkehelyzete, s így vagy pótlólagos tőkét kell bevonniuk, vagy vissza kell fogniuk hitelkihelyezési tevékenységüket.

Az Európai Központi Bank az elmúlt egy évben soha nem látott mértékben pumpált likviditást a bankközi piacokra a hitelszűke megelőzése érdekében, de Schmitz szerint ez önmagában nem elég. „Bőven van most likviditás a rendszerben, de ennek semmi köze a bankok tőkeellátottságához” – intett a bankszövetségi vezető.

Elemzők szerint a probléma elsősorban arra vezethető vissza, hogy Németország (például az Egyesült Államoktól eltérően) az elmúlt hónapokban nem tett eleget a bankok rossz eszközállományának feljavítására. A szövetségi bankfelügyelet (Bafin) szerint a hitelintézetek mérlegében jelenleg is 800 milliárd eurónyi toxikus értékpapír található.

A probléma azért különösen súlyos, mert a német cégek hagyományosan erősebben támaszkodnak a banki finanszírozásra, mint a pénz- és tőkepiacokon saját értékpapír-kibocsátásokkal bátrabban megjelenő angolszász vállalatok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.