BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis csak lehet esni? Nagyot fordult a világ

Kezd kifulladni az elmúlt hónapok ralija, és ennek megfelelően máris olyan kommentároktól hangos a média, hogy most már 20-50 százalékos, gyors lefutású korrekciónak kellene jönnie, de vannak olyanok is, akik a most beindult folyamatokat csak egy természetes korrekciónak vélik, mely után tovább folytatódhat a piacok lassú emelkedése – írja a Cashline.

Ezen véleményére erősített rá a Goldman Sachs befektetési szakembere, Abby Joseph Cohen, aki szerint a recesszió épp most fejeződik be az USA-ban, ennek megfelelően a GDP 3 százalék körüli ütemben nőhet a következő negyedévekben, 2010-ben pedig 1,5-2 százalékos szinten is stabilizálódhat az érték. Egy-két héttel ezelőtt már szintén hasonló megnyilvánulást tett Cohen, és szerinte év végére 1050- 100 pont körül alakulhat az S&P500 index értéke, illetve vonzó befektetési célpontnak tűnnek a részvények és az amerikai vállalatok, hisz jó profitrátákkal működnek (csak kár, hogy az árbevétel csökken rohamosan).

A hírek persze ilyenkor mindig ráerősítenek arra, hogy Cohen mennyire jól jelezte előre májusban, illetve az 1990-es években a piaci emelkedéseket, csak arról feledkeznek el, hogy 2007 októberében (gyakorlatilag a bikapiac tetején) odáig ragadtatta magát a befektetési „guru”, hogy nem lesz recesszió, még mindig érdemes részvényt vásárolni, és tovább emelte az S&P500-ra vonatkozó célárát (akkor épp 1600 pontra). És utána meg jött a vízözön, az összeomlás.

Újra lesz mire figyelni gyorsjelentés fronton. Az amerikai piacnyitás előtt teszi közzé a lakberendezésekkel foglalkozó Home Depot (várt EPS: 59 cent) és a kiskereskedelemben érdekelt Target Corporation (várt EPS: 66 cent) a második negyedéves eredményszámait, mely cégek várhatóan újra tanúbizonyságot tesznek arról, hogy a fogyasztói kereslet most sem tündöklik régi fényében. Zárás után viszont a számítástechnikai óriás Hewlett-Packard (várt EPS: 89 cent) gyorsjelentése kelthet hullámokat, hisz a HP helyzetértékelése átfogó képet adhat a cégek IT kiadásainak alakulásáról, mennyire fogták vissza a vállalatok ilyen jellegű beruházásaikat.

Makroadat áradat zúdul a nyakunkba a tengerentúlról, hisz a júliusi lakáspiaci adatok mellett a termelői árak alakulásáról is friss információkat kaphatunk. A várakozások szerint mind a kiadott építési engedélyek, mind az építkezést megkezdők száma tovább emelkedhet az eddigi mélypontokról, bár továbbra is ott lebegnek a sötét fellegek az egész lakóingatlan szektor fölött, mivel a csökkenő ingatlanárak, a növekvő kényszerértékesítések, na meg az emelkedő munkanélküliség óriási nyomást helyez az olykor túlzottan optimista jövőbeli kilátásokra

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.