BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetnek a devizaadósok

A kedvező gazdasági környezet a törlesztőrészletek csökkenéséhez vezethet

Több piaci fejlemény is kedvez a hazai devizahiteleseknek, így a következő hónapokban várhatóan mérséklődnek az adósokat terhelő törlesztőrészletek. A hazai alapkamat hétfőtől 8 százalékra mérséklődött, és az elemzők további vágásokat várnak.

A csökkenő alapkamat következtében olcsóbbá váló források pedig mérsékelhetik a bankok likviditáshiányát, amely a hitelezés felfutásához, valamint a kamatlábak csökkenéséhez vezethet.

Emellett a forint – kisebb megingásokkal – töretlenül erősödött az elmúlt hónapokban, és zsugorodásnak indultak a banki forrásköltségek is.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek: a hitelintézeteket semmi sem kötelezi arra, hogy a hazai fizetőeszköz gyengélkedése idején egyoldalúan módosított szerződések feltételeit a számukra kedvezőbbé váló piaci környezet következtében enyhítsék.

Az MNB statisztikái szerint a hazai devizahitelesek legnagyobb része svájci frankban van eladósodva. Így a hazai fizetőeszköznek az alpesi devizával szembeni árfolyammozgásán kívül a törlesztőrészletek nagyságára a svájci kamatfelár is jelentős hatást gyakorol.

Az alpesi deviza 3 hónapos LIBOR kamatfelára a február végi fél százalékról 0,32-ra csökkent. A mérséklődő kamatok következtében a hitelintézetek az új kondíciókkal juthatnak alpesi devizában hitelhez, amelynek igénybevételével viszszafizethetik a már fennálló tartozásukat, és már a kedvezőbb feltételekkel kell a kamatokat fizetniük.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.