BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesítette a penzumot az OTP, de maradtak kérdőjelek

Teljesítette a penzumot az OTP, a nettó eredmény jóval a várakozások felett alakult, így az éves eredményterv sem került egyelőre veszélybe (a menedzsment meg is erősítette ezt).

Aggasztó lehet azonban, hogy ezt több olyan faktor is segítette, amely nem feltétlenül tűnik fenntarthatónak (a 3 százalékos effektív adókulcs a második negyedévben még az első negyedéves 37 százalékos érték után sem megnyugtató, bár az első féléves átlag így 20 százalék közelében van csoportszinten) – írja a Cashline.

A nettó kamatbevételek a második negyedévben szőkültek az első negyedévhez képest, amelyet nem kompenzált a díj- és jutalékbevételek, valamint egyéb bevételek emelkedése (bár a hitelezés gyakorlatilag stagnált az első negyedévhez képest a fékek behúzása miatt). A nettó kamatmarzs csoportszinten 5,77 százalékra csökkent 6,58 százalékról, amely egybevág korábbi várakozásunkkal (az első negyedévben a bank minden többletterhet áthárított ügyfeleire, amelyet nem véltünk fenntarthatónak). A jelenség egyébként nem csak a hazai egységeket érintette, hanem több külföldi leányt is.

Érdekes, hogy az orosz és ukrán egységeknél növekedni tudott ez az érték, amely részben annak köszönhető, hogy a tervezettnél kevesebb hitelszerződést ütemeztek át (ez rövid távon pozitív az eredményesség szempontjából, de a későbbiekben duplán üthet vissza). A bolgár DSK számait a negyedéves bázison duplázódó céltartalékképzés húzta le.

Ezzel összhangban a céltartalékképzés csoportszinten negyedéves bázison 22 százalékkal nőtt, éves bázison majdnem megnégyszereződött, a problémás hitelek aránya csoportszinten 5.7 százalékról 7.4 százalékra emelkedett. Az ukrán leánynál ez 11.2 százalékra emelkedett, míg az orosz egységnél 13.9 százalékra ugrott.

Bár a menedzsment megerősítette az idei 150 milliárd feletti nettó profitra vonatkozó tervét, a gyorsjelentésben több olyan egyszeri tételt látunk, amely megkérdőjelezi a fenntarthatóságot. A mostani árfolyamszintek tekintetében a kezdeti lelkesedést akár egy profitrealizálás is követheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.