BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankoktól kérhet pénzt a bankmentéshez a kormány

A Szövetségi Betétbiztosítási Alap (FDIC) tervei szerint a jól működő bankokhoz fordul segítségért tartalékainak pótlásához, hogy folytathassa a gyengélkedő pénzintézetek megmentését.

Az FDIC feladata a többek között a pénzügyi szektor támogatására használt alapok kezelése. A szervezet most érdekes ötlettel állt elő: az "egészséges" bankoktól kérne pénzt azért, hogy folytathassa a leggyengébbek megmentését. A pénzügyi szféra nagyrészt örömmel fogadta a javaslatot, amely szerintük még mindig jobb, mint a többi alternatíva, például újabb milliárdos állami kölcsön – írja a New York Times.

Bár a szervezet 100 milliárd dolláros összegig külön engedélyezés nélkül vehet fel kölcsönt, valószínű, hogy ez nem történik meg, mivel az FDIC vezetője és Timothy Geithner pénzügyminiszter között igen feszült a viszony.

Az ötezer bankot tömörítő Independent Community Bankers of America vezetője szerint a "családban marad" az ügy, ha az állam helyett az egészséges bankok kölcsönöznek pénzt, ez sokkal jobb benyomást kelt, mintha állami forrást használnának.

Az FDIC január óta 94 bankot karolt fel és jelenleg 10 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik, ez a harmada az egy évvel ezelőtti összegnek, annak ellenére, hogy a bankokat már kötelezték arra, hogy nagyobb összeggel járuljanak hozzá a szervezet működéséhez. Az FDIC a jövő héten mutatja be hivatalosan terveit az alap helyreállítására.

Az állam egy az 1991-es hitelválság idején megalkotott törvény egyik homályos pontja alapján kérhet kölcsönt a bankoktól. A hitelezők a kölcsönért cserébe államkötvényeket kapnak, amelynek kamatát a pénzügyminiszter határozza meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.