BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A háztartások nettó forinthitel felvétele csökkent augusztusban

A háztartások nettó forinthitel felvétele kismértékben csökkent augusztusban, és a devizahitelek esetében mérséklődő nettó törlesztést lehetett megfigyelni a szezonálisan kiigazított adatok szerint - közölte a jegybank a honlapján szerdán.

A szezonálisan nem kiigazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel-állománya 16,4 milliárd forinttal, a devizahiteleké pedig 153,8 milliárd forinttal nőtt augusztusban. A háztartások szezonálisan kiigazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forintban denominált nettó hitelfelvétel 18,9 milliárd forint volt, míg a devizában denominált hiteleknél nettó hiteltörlesztés történt 9,6 milliárd forint értékben.

A jegybank közlése szerint devizában a háztartások az év nyolcadik hónapjában is nettó betételhelyezők maradtak, míg forintban számítva nem túl jelentős nettó betétkivonást hajtottak végre. A nem pénzügyi vállalatoknál a szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban kismértékű nettó forint-hitelfelvétel történt és folytatódott a nettó devizahitel-törlesztés.

A nem pénzügyi vállalatok ebben a hónapban nettó forint-betételhelyezők voltak, míg devizában csekély nettó betétkivonás volt tapasztalható. A forintbetéteknél kismértékű, 5,8 milliárd forintos nettó kivonást, míg a devizabetéteknél 33,1 milliárd forintos nettó elhelyezés volt. A szezonálisan nem kiigazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel állománya 16,4 milliárd forinttal, a devizahiteleké pedig 153,8 milliárd forinttal növekedett ebben a hónapban.

A devizahiteleknél tapasztalható növekedést teljes mértékben az átértékelődés és egyéb változás okozta, ami nélkül enyhe csökkenés tapasztalható. A forintbetétek szezonálisan nem kiigazított állománya az előző havit 9,1 milliárd forinttal, a devizabetéteké 54,9 milliárd forinttal haladta meg. A devizabetétek állománynövekedése 33,1 milliárd forint nettó elhelyezésből és 21,8 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változás okozta növekedésből származott. A háztartások teljes hitelállománya ez év július végén 7.651 milliárd forintot, augusztus végén 7.821,2 milliárd forintot ért el. A háztartások összes betéte ez év július végén 7.326,2 milliárd forintot, augusztus végén 7.390,2 milliárd forintot ért el.

A nem pénzügyi vállalatok augusztusi szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a nettó forint-hitelfelvétel 5,9 milliárd forint volt, míg a devizában denominált hiteleknél 34,4 milliárd forintos nettó törlesztés volt megfigyelhető. A betétek esetében 18,7 milliárd forint nettó deviza-betétkivonás történt, míg 2,3 milliárd forint volt a nettó forint-betételhelyezés mértéke.

A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 21,4 milliárd forinttal csökkent, a devizában denominált hitelek állománya pedig 61,1 milliárd forinttal növekedett. Ez utóbbi azonban kizárólag átértékelődésből és egyéb változásból adódott, aminek kiszűrésével 40,4 milliárd forintos nettó törlesztést lehetett tapasztalni. A nem pénzügyi vállalatok forintbetét-állománya kismértékben, 1,3 milliárd forinttal nőtt.

A devizabetét-állományok 49,8 milliárd forintos csökkenése 77 milliárd forint nettó kivonás, valamint 27,2 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó növekedés eredőjeként jött létre.

A nem pénzügyi vállalatok teljes hitelállománya az év hetedik hónapjának végén 7.941,4 milliárd forintot tett ki, augusztus végén 7.982,9 milliárd forintot tett ki. A nem pénzügyi cégek betéteinek teljes összege július végén 4.067,2 milliárd forintot, augusztus végén 4.018,7 milliárd forintot ért el. A külföldi kötelezettségek állománya tovább csökkent, augusztusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 30,9 százalékát tette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.