BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Méltatlanul mellőzik – Miért jó a részvényalap?

A lakossági befektetők körében a közvetlen részvénybefektetés népszerűbb. A részvényalapok kockázatosak, de hosszú távon jól jövedelmezhetnek.

Kockázatosak, de hosszú távon jól jövedelmezhetnek a részvényalapok – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) felméréséből.

Bár az elmúlt időszak tőkepiaci válságában a tőzsdékkel együtt az ilyen alapok árfolyama is együtt zuhant, a hazai és feltörekvő piacokba fektető konstrukciók az elmúlt öt-tíz évben összességében véve még így is jól teljesítettek: 5–10 százalék közötti évesített hozamot értek el.

Az elmúlt hónapokban pedig a tőzsdék szárnyalásával együtt már igazán kiválóan teljesítettek a részvényalapok. A részvénytúlsúlyos konstrukciók hat hónapos átlagos hozama 30 százalék körül van, a tiszta részvényalapok pedig több mint 40 százalékot szedtek magukra.

A legnagyobb nyereség a BUX indexet követő alapokon keletkezett, ezek hathavi hozama már 70–80 százalék között van. Ezen az időtávon egyébként egyetlen részvényalap sincs mínuszban, de megállapítható, hogy a térségi és más feltörekvő piaci alapok lényegesen jobban teljesítettek mostanában, mint a fejlett piaci vagy globálisan befektető társaik.

A lakosság körében azonban mégsem túl népszerűek ezek a befektetések. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint például az első fél év végén alig 255 milliárd forintot kezeltek a hazai piaci szereplők részvényalapokban, ebből azonban kevesebb mint 40 milliárd volt a lakossági megtakarítás, a java része intézményi befektetés volt.

A közvetlen részvénybefektetés ennél sokkal népszerűbb a kisbefektetők körében: a második negyedév végén csaknem 300 millió forintnyi részvény volt a lakosság tulajdonában.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.