BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történik a jennel? Zavart keltett a 77 éves miniszter

A japán parketteken meglehetős zavar lett úrrá, amikor a nemrég megválasztott kormány 77 éves pénzügyminisztere nehezen értelmezhető célzást tett arra, hogy a kabinet nem avatkozik a pénzpiacok működésébe.

A Times Online szerint az, hogy a jen 8 hónapos csúcsot ért el a dollárral szemben, elsősorban a két hete megválasztott kormány miniszterének kijelentéseinek köszönhető. A pénzügyi tárca 77 éves vezetője ugyanis arra utalt, hogy a kormány nem avatkozik be a jen gyengítése érdekében.

A jen mozgásra óriási hatással van a nemzetközi pénzpiacokra, a befektetők pedig a kijelentés alapján nem lehettek biztosak abban, mit tervez a kormány.

A tokiói tőzsdén a Nikkei 225 jelentősen esett, ami nem csoda, hiszen az olyan vállalatok, mint a Sony, a Canon vagy a Toyota hatalmas veszteségeket szenvedhetnek el a túl erős jen miatt.

Hirohisa Fujii pénzügyminiszter már korábban utalt arra, hogy véleménye szerint a gyenge jen nem feltétlenül hasznos a gazdaságnak. Ez azt jelentheti, hogy az új japán kormány elődjével éles ellentétben nem szabályozza majd a jen mesterséges gyengítésével a piacot.

Ugyanakkor a tárcavezető egy későbbi fórumán már arról beszélt, hogy nem támogatja a túl erős jent és soha nem mondta, hogy hagyni fogja megerősödni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.