BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz idők: min spórol a magyar?

A recesszió miatt a magyarországi háztartások közel háromnegyede visszafogta a kiadásait, legtöbben a nyaraláson, az öltözködésen, illetve a szórakozáson és a kultúrán takarékoskodnak – állapítja meg a BellResearch kutatócég felmérése.

A banki folyószámlával rendelkező hazai háztartások 43 százaléka saját bevallása szerint éppen csak kijön a jövedelméből, minden hatodik hónapról hónapra él, két százalékuk pedig kifejezetten nélkülözik. A jelenlegi anyagi nehézségek – valós vagy vélt – okai között a legtöbben – a megkérdezettek közel kétharmada – a válságot jelölték meg.


A recesszió negatív hatásaira a háztartások nagy többsége már költéseinek visszafogásával reagált, további 14 százalék még csak tervez hasonló lépéseket.

A kiadások csökkentéséhez képest a bevételeket jóval kevesebben próbálják növelni – mutatnak rá a BellResearch elemzői. Másodállást vagy többletmunkát az érintettek negyede vállal vagy vállalna, hasonló hányad a korábbi megtakarításait éli fel. Minden tizedik háztartás banki hitelfelvétellel, ugyanenynyi életbiztosítások felmondásával igyekszik enyhíteni a válság hatásait, míg rokontól, baráttól ennél kevesebben kérnek kölcsön, és vagyontárgyak eladása is csak elvétve jön szóba.


A háztartások 60 százalékának van már valamilyen hitele, a havi törlesztés a legtöbb esetben meghaladja a 25 ezer forintot. Jelentős, nagyobb összegű tervezett kiadásait a nagy többség kizárólag önerőből oldaná meg, emögött a jelenlegi hitelkonstrukciók bizonytalansága és drágulása, illetve a kivárás és a kockázatkerülés áll. Ha tehetné, vagy ha ilyen irányú tervei lennének, akkor a többség most forinthitelt venne fel.
Befektetéseikben és megtakarításaikban a háztartások kockázatkerülőbbek lettek, inkább az alacsonyabb hozamú, de biztonságos befektetések vagy megtakarítások a vonzók, de azok is inkább rövid, mint hosszú távon.

A biztosítások terén nem várható a lakossági állomány növekedése. Az életbiztosítással rendelkező háztartások háromnegyede kisebb-nagyobb mértékben elégedetlen a biztosítójával, ez nyilvánvaló összefüggést mutat a unit-linked konstrukciók elmúlt egy évben tapasztalt mélyrepülésével, negatív hozamaival.


A válság – kedvező mellékhatásként – a családi gazdálkodás tudatosabbá válását hozta magával. A háztartások bő kétötöde már korábban is többé-kevésbé megtervezte a költéseit, de bő tíz százalékuk kizárólag a válság kirobbanása óta teszi ezt. A fennmaradó több mint 40 százalék továbbra is ad hoc módon, különösebb tervezés nélkül gazdálkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.