BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nigériaiak hatástalanították az olajbombát

A múlt hét végén mutatott rali után az olaj ára mára ismét visszaállt a 78-80 dolláros sávba. Az árcsökkenés egyik oka, hogy Nigériában tűzszünetet hirdetett a legfontosabb fegyveres csoport, amelynek tevékenysége veszélyt jelenthet a kitermelésre.

Londonban a reggeli kereskedésben a decemberi jegyzésű Északi-tengeri Brent 78,75 dollárra csúszott vissza, míg a könnyű nyersolaj ára 80,23 dollárra esett. A New York-i piac múlt szerdán 2008 októbere óta nem látott csúcsot döntött azzal, hogy az olaj hordónkénti ára elérte a 82 dollárt.

A VTB Capital elemzője szerint azonban mostanra kifogyott a gőz. A befektetők profitrealizálásba kezdtek és a hajtóerőnek számító dollár is erősödni kezdett. A folyamatot tovább erősíti, hogy Nigéria legfőbb fegyveres csoportja, a Niger Delta Emancipációjáért Mozgalom (MEND) tűzszünetet hirdetett – tudósít az AFP.

A szervezet támadásai 2006 óta harmadával csökkentették Nigéria olajkitermelését és erősen hozzájárultak az árfolyam ingadozásához. A nigériai kormány most kész arra, hogy az ország olajkincsének 10 százalékát a Niger delta lakóinak juttassa. A JBC Energy elemzője szerint ez pozitív hír, az iraki támadások viszont bizonytalanságot okoznak, így nehéz megjósolni, mennyivel növelheti kitermelését Irak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.