BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amikor kell, mindig jönnek a dollárgyengítő hírek

A brit Independent újság, mely ismeretlen forrásokra hivatkozik, arról számolt be mai kiadásában, hogy az Arab-öböl menti országok egyeztetéseket folytattak Oroszországgal, Kínával, Japánnal és Franciaországgal azon kérdésben, hogy a dollár helyett egy valutakosárhoz kössék az olaj kereskedését, bár a váltás a következő 9 évben menne végbe – tudósít a Cashline.

Önmagában nem újdonság a hír, hisz az elmúlt években folyamatosan voltak ilyen hírek a piacon, de sokak szerint egy ilyen váltásnak kevésbé van alapja. Ugyanakkor Irán már évek óta nem dollárban (inkább euróban) számolja el olajexportját, de az olaj ára akkor is dollárban van megállapítva. Mindenesetre hiába lenne igény a dollár szerepének csökkentésére, az nem fog az egyik pillanatról a másikra végbe menni, hisz világvalutaként mindenkinek ott lapul a tartalékai között, a nyersanyagokat dollárban számolják el, és a folyamatos gyengüléssel amúgy is ezen tartalékok értéke csökken.

Ausztrália megtette az első lépést! Az ausztrál jegybank szembement a piaci várakozásokkal, és elsőként a G20-as országok közül 25 bázispontos kamatemelésre szánta el magát ma reggel, így az irányadó ráta 3,25 százalékra emelkedett. Sőt, a kommentár szerint további kamatemelések jöhetnek a következő hónapokban, ha a gazdaság talpra állásának irányába egyre több jel mutat.

Érdekességképpen, az elmúlt napokban már beindult egyfajta spekuláció a piacon, hogy esetleg kamatemelés eszközével élne az RBA, de a Bloomberg konszenzusa szerint 20 elemzőből csak 1 tette le a voksát a szigorítás mellett.

Az eddigi 3 százalékos szint is közel 50 éves mélypontnak számított és csak fél évig szolgált, hisz áprilisban volt az utolsó vágás (2008 szeptembere óta több mint 4 százalékkal vágták le a kamatot). Az ausztrál jegybankárok úgy érzik, hogy a gazdasági visszaesés kockázata jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, pláne látván a javuló makroadatokat, és az inflációs várakozások is megfelelőek.

Mindenesetre a piacot megosztotta a mostani lépés, sokak szerint túl korai ez a szigorítás, mások szerint ez egyértelmű jele lehet annak, hogy a kontinensnyi ország maga mögött tudta a válságot. Kérdés az, hogy melyik jegybank lesz a következő, aki a kamatemelés útjára lép? A Fedtől és európai társaitól egyelőre egyáltalán nem várnak szigorítást, sőt sok esetben is csak 2010. második félévéről beszélnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.