BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU pénzügyi vezetője "beszólt" Merkelnek

Jean-Claude Juncker, az eurózóna vezető pénzügyi illetékese szerint a német fiskális politika tarthatatlan és további folytatása kárt okoz a következő generációknak.

A luxemburgi miniszterelnök, aki egyben a 16 tagú eurózóna pénzügyeinek vezetője is, a Handelsblatt-nak úgy nyilatkozott: a német államadósság túlzó mértékű és aligha tartható a következő generációk szempontjából – idézi az AFP.

Angela Merkel kormányát hivatalosan szerdán iktatják be, a kabinet pedig a következő négy évben 24 milliárd eurós értékű adócsökkentés megvalósítását tervezi. Juncker szerint viszont az új szövetségi kormánynak rá kell ébrednie, hogy ez a gyakorlat tarthatatlan. A pénzügyi vezető úgy látja, hogy ha Németország lazít a fiskális szigoron, példáját más országok is követhetik.

"Hogy várhatjuk el Luxemburgtól, Belgiumtól és Ausztriától, hogy megértsék: szigorú fiskális politikára van szükség, ha Németország és Franciaország nem tartja magát ehhez?" – tette fel a kérdést Juncker, aki nemrég közölte, hogy indul az EU elnöki posztjáért.

Az Európai Unió által megszabott deficit korlát ellenére Angela Merkel a közelmúltban kijelentette, hogy a takarékoskodás nem vezet ki a válságból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.