BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ázsiában ébred először a műtárgypiac

Bíztató előjelekkel indul holnap Hongkongban a Sotheby's ázsiai művészeti aukciósorozata.

Az öt napos aukciósorozatot a szakemberek a legkomolyabb tesztnek tekintik ezen a piacon azóta, hogy a tavaly ősszel kitört a pénzügyi válság a műkereskedelmet is szétzilálta. A Sotheby''s most legalább 780 millió hongkongi dollárnyi, azaz mintegy 100 millió amerikai dollárnyi összforgalmat vár a körülbelül 2300 tételért, bízva abban, hogy a kínai gazdaság és a távol-keleti tőzsdék élénkülésének köszönhetően a vevők bátran fognak licitálni. Az élénkülés természetesen a nemzetközi műkereskedelem egészére jó hatással lenne, nem csak az ázsiai műtárgyak piacára.

A komoly kínai gyűjtők most már ugrásra készen állnak - mondja Lu Feifei, egy shanghaji kereskedő, akit a Sotheby''s hongkongi árveréseinek egyik legnagyobb vevőjeként tartanak számon. Különösen a porcelánok és más antik ritkaságok iránt nagy az érdeklődés, mivel ezek a bizonytalan gazdasági helyzetben is őrzik értéküket, szemben a kortárs művészeti alkotásokkal. Utóbbi kategóriában most 20-30 százalékkal alacsonyabb árakkal találkozunk, mint egy évvel ezelőtt.

Kevin Ching, a Sotheby''s illetékes vezetője elmondta: az eladók ötven százalékkal több tárgyat adtak be a mostani árverésekre, mint fél évvel korábban, tehát mindenki arra számít, hogy most már jó árat lehet kapni a műalkotásokért. A szeptemberben rendezett New York-i ázsiai művészeti árverések is a piac élénküléséről tanúskodnak. A Sotheby''s a tételek több mint hetven, a Christie''s pedig anyaga 83 százalékát tudta értékesíteni. Utóbbi cég egyébként november végén rendezi hongkongi aukciósorozatát.

Takács Gábor-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.