BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsőként itthon - Itt az FHB lakásárindex

Elsőként Magyarországon lakásárindexet indít az FHB csoport, amely hiánypótló szerepet tölthet be a hazai piacon – jelentette be ma Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Hangsúlyozta: az index az elmúlt 11 év szakmai tapasztalatainak és adatainak felhasználásával készült, transzparens, tranzakció alapú, és érdemi támogatója lehet a hazai lakáspiacnak.

Az új mutató 1998-tól követi a lakóingatlanok árváltozásait, negyedéves megjelenési sűrűséggel, valós tranzakciós adatok felhasználása alapján. Az index elkészítéséhez 3000 település 800 ezer lakóingatlanának adatait használták fel, és a 2000-es év átlagértékét vették 100-nak.

Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese elmondta: 1998 óta nominálisan megnégyszereződtek, reálértéken pedig duplájára nőttek a lakásárak Magyarországon, így az éves, átlagos növekedés 13,2 százalékot ért el.

Így – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes – a lakóingatlanokon elérhető hozam nyilvánvalóan meghaladta a pénzügyi befektetésekét, vagyis erre az időszakra igazolódott az a közvélekedés, amely szerint a lakás jó befektetésnek tekinthető. Európában egyébként a lakásárak az elmúlt 6 évben átlagosan 50 százalékkal növekedtek, 8 év alatt pedig 70 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.