BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai biztosítók - Rossz díjbevételekkel, de állják a sarat

A magyar biztosítók eddig válságállónak bizonyultak, a szektor tőkefeltöltöttsége ugyanis még mindig több mint 200 százalék – mondta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke a portfolio.hu biztosítási konferenciáján csütörtökön.

A jövedelmezőség ugyanakkor csökkent, és e tekintetben további nehéz évekre kell számítani – tette hozzá. Előrejelzése szerint a jövőben növekvő kárkifizetésekre is készülni kell, főleg a nem élet ág területén, így a biztosítók tartalékolási politikája esetleg változásokat igényelhet. Hangsúlyozta viszont azt is, bár megtört a biztosítók évek óta tartó fejlődési szakasza, és ez komoly trendfordulót eredményezett, a biztosítókat így is kevésbé érintette a válság, mint például a bankokat.

Emellett ami a hazai biztosítottsági szintet illeti, az az EU-átlagtól még mindig nagyon messze van, így bár az idei esztendő a díjbevételek tekintetében ismét nagyon rossz lesz, bőven van még növekedési potenciál a piacban, és előbb-utóbb ismét növekedési pályára állhat.

Az eredményeken túl a válság hatására változtak az értékesítési modellek, új termékek jelentek meg a piacon, és a szektor szabályozásában is jelentős változások következtek be. Kisbenedek ezek között elsősorban az internetes biztosításkötés térnyerését említette, valamint a szakmai érdekvédelem szerepét hangsúlyozta, amely a Mabisz erősödő jelenléte miatt előtérbe kerülhet a jövőben.

Az elnök (aki egyben az Allianz elnök-vezérigazgatója) előadásában kitért az értékesítési költségekre is, és mint mondta: az óriási jutalékverseny a végéhez ért, de legalábbis a végéhez közeledik. Át kell gondolni az értékesítők díjazását Bartók János, az Aviva elnök-vezérigazgatója szerint is. Az életbiztosító vezetője szintén megváltoztatná a korábbi értékesítési rendszereket, ugyanakkor hangsúlyozta, meg kell becsülni a jól teljesítő partnereket. Nem pénzügyi, hanem minőségi versenyre van szükség – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.