BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most kedvező a hangulat: tovább erősödik a forint

A javuló nemzetközi befektetői hangulatot, a dollár gyengülését követve a térségbeli devizákkal együtt erősödött a forint a bankközi devizapiacon hétfőn.

Az eurót délután négy órakor 268,67 forinton jegyezték, szemben a délelőtt fél tízkor tartott 271,17 forinttal, és a péntek délután négy órai 270,68 forinttal.

A dollár jegyzése 181,42 forint volt 1,4794 dolláros euró árfolyam mellett, szemben a hétfő délelőtti 184,46 forintos (1,4689 euró/dollár) és a péntek délutáni 183,76 forintos (1,4725 euró/dollár) jegyzéssel.

A svájci frank jegyzése 177,01 forint a pénteki 178,06 forint után, 100 japán jent pedig hétfőn délután 202,44 forinton jegyeztek a pénteki 205,49 forinttal szemben.

Hétfőn az európai kereskedési szakasz kezdetekor még érezhető volt a térségbeli devizák árfolyamán a lettországi devizakrízis kitörésének kockázata miatt az elmúlt héten elszenvedett árfolyamveszteség. 

A nap folyamán az európai értékpapír-tőzsdéken egyre világosabban mutatkoztak meg a gazdasági fellendülésbe vetett bizalom erősödésének jelei: a fél százalék körüli emelkedéssel nyitó piacok másfél százalék körüli nyereségeket halmoztak fel. A DAX index 2008 október eleje óta nem látott szinten, 5814 ponton idei árfolyamcsúcsot állított be, csakúgy, mint az FTSE-100 index 5222 pont feletti értékkel.

A bizalom javulásának a Royal Philips Electronics NV harmadik negyedévi eredményének nem várt mértékű növekedése adta meg a legerőteljesebb lökést. A héten a vállalati eredménybeszámolók állnak majd a tőzsdék figyelmének középpontjában, és a jelek szerint a befektetők egyre javuló vállalati mérlegekre számítanak. 

A bizalom erősödése felszabadítja a krízis időszakokban "mentsvárnak" tekintett dolláreszközökből a befektetői tőkét, és kockázatosabb, magasabb hozamú eszközökbe irányítja, a dollár gyengülését váltva ki a főbb devizákkal szemben. Az euró/dollár a nap folyamán 1,47 alatti értékekről 1,48 közelébe emelkedett.

A forint árfolyama is folyamatosan erősödött a nap folyamán, követve az euró/dollár árfolyam módosulását, valamint a szintén erősödő zloty árfolyamot. A zloty 4,27-es euró árfolyam feletti szintről 4,24 alá erősödött, a forint pedig 271 feletti értékekről 269 alá.

A pozitív befektetői hangulat fennmaradásával a forint további, mérsékelt ütemű erősödése várható a héten, többnyire 270 alatti, 1-2 forint széles tartományban ingadozó árfolyamokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.