BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: A magyar piac nyertese a ralinak

Szárnyaltak tegnap a részvénymutatók világszerte, a térség eszközei, így a forint és a BUX is remekelt. A hazai kilátásokon javíthat a hétfőre várt kamatvágás.

A forint, a térség devizáival együtt, meredek erősödésbe kezdett tegnap, az euró ára fél százalékot esett 266,97 forintra, míg a svájci frankért 176 forintot, a dollárért pedig 179 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

A devizapiaci lendületet a kínai kereskedelmi adatok hozták mozgásba – mondta Nigel Rendell, az RBC Capital szakértője, hozzátéve: a magasabb hozamú feltörekvő pénznemek az erősödő pályán maradnak. A lengyel zloty árfolyama 4,19-ig esett, míg a cseh korona ára 25,81-ig mérséklődött a közös pénzzel szemben.

A forint erősödésére semlegesen hat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői kamatdöntő ülése – vélik az elemzők. Az október 23-i ünnep miatt előrehozott hétfői ülésén 50 bázisponttal 7 százalékra csökkenthetik az irányadó kamatrátát – jósolja a Bloomberg hírügynökségen nyilatkozó mind a 8 közgazdász.

Akár nagyobbat is vághatna a monetáris tanács, optimizmusra ad okot például a várttól elmaradó szeptemberi infláció, mégis a mostani stratégia a kiszámíthatóságot célozza, ezért folytatják a ciklust 50 bázispontos lépésekkel – mondja Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője.

A lépés semlegesen hat a forintra, az továbbra is a megszokott sávban mozog, innen csak a vártnál jobb tengerentúli vállalati hírek mozdíthatnák ki az árfolyamot az év végére.

A jó hírekből viszont most nincs hiány: a második legnagyobb amerikai bankház, a JPMorgan közzétette: profitja közel hétszeresére nőtt az egy évvel ezelőtti szintről és a chipeket gyártó amerikai Intel is a vártnál 1 milliárd dollárral jobb eredményt tett közzé tegnap. Ma jelent a Goldman Sachs, várhatóan megháromszorozhatta a profitja (2,4 milliárd dollárra), viszont a Bank of America-tól veszteséget várnak az elemzők. Holnap teszi közzé számait a legnagyobb amerikai bankház.

„Hihetetlenek a harmadik negyedéves számok, mind löki fel a mutatókat” – enged betekintést a hangulatba Vincent Juvyns, az ING brüsszeli elemzője. Ha a jó nemzetközi hangulat megmarad, és nem jönnek durva hírek Lettországból sem, akkor a technikai előrejelzések alapján akár 262 forintra is süllyedhet az euró ára – véli Németh Dávid, az ING szakértője. Szerinte is 50 bázispontot vág hétfőn az MNB, de a sorozat a 6 százalékos szint körül lelassulhat.

A forint egyébként eddig tartotta magát a 265 és 274 közötti sávban, bár a hét elején volt némi elbizonytalanodás, azóta újra az erős szél felé tart a deviza – egészíti ki véleményét Németh.

„Amíg pénz folyik a rendszerbe addig nem lesz korrekció” – összegzi a piaci képet Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. A gyenge dollár segített rá az amerikai vállalati profitra, emiatt fújnak most lufit a tőzsdéken. Nem érdemes elfelejteni, hogy minél nagyobbra fújják a lufit, annál nagyobbat szólhat, mi sem támasztja ezt alá, mint a 2003-ban kezdődött 4 évig kitartó amerikai ingatlanpiaci légvár – mondja a szakértő.

A régiót, és benne a Bux-ot sem hagyta érintetlenül a menet, az utóbbi időben rengeteg pénz áramlott a feltörekvő piacra. A tegnapi nap egyik legjobban teljesítő mutatója egyébként a magyar volt: a Bux 14 havi csúcson zárta a kereskedést, a parkett óriási, közel 40 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Itthon is a bankszektor követte le leginkább a nemzetközi folyamatokat: a tőzsdei nagyok közül az OTP árfolyama lőtt ki leginkább: 3,85 százalékos emelkedést követően 5680 forinton zárt. A Mol papírok 3,21 százalékot drágultak 16 205 forintra, míg a Richter részvények értéke 2,08 százalékkal nőtt 39 200 forintig. A Magyar Telekom árfolyama 1,18 százalékkal nőtt 855 forintra.

Blahó szerint ma még nem látszik, mikor és mennyire drasztikus kijózanodás jöhet, ez függ a jegybankok és a kormányok hozzáállásától, vagyis a pénzügyi csapok elzárásának időzítésétől. De az biztos, hogy nem hagyja érintetlenül a magyar piacot. Blahó szerint: bármire berezonálhat a piac, hátra van még több fontos amerikai cég eredménye.

Tegnap a régiós mutatók is remekeltek: a bécsi ATX plusz 1,27 százalékon állt záráskor, míg a prágai PX plusz 1,14 százalékon húzta le a rolót. Prágában is a bankszektor húzta a kosarat: a Komercni Banka 3,56 százalékot drágult, míg az Erste Csoport árfolyama 3,70 százalékkal emelkedett. A varsói WIG-20 pedig sikeresen vette ki részét a globális raliból: plusz 3,37 százalékon zárt.

Elemzők szerint ugyanakkor a varsói parkett teljesítménye 2010-ben elmaradhat az ideitől, ugyanis az állam által tervezett 36 milliárd zloty-s privatizáció – a részvénypiaci befektetések helyett - ezekbe a vállalatokba vonzhatja a beáramló tőkét. A WIG-20 teljesítménye egyébként is jelentősen elmaradt a régiótól már az idén is: 26 százalékos emelkedése felét sem éri el a Bux 73 százalékának. Míg a feltörekvő piacokat követő MSCI index 68 százalékot kapaszkodott ebben az évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.