BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: egymilliárd eurós részvénykibocsátás jöhet az Ersténél

Elemzők szerint csökkenhetett az Erste profitja, emiatt előfordulhat, hogy a piacról kell majd tőkét bevonnia.

 Ma teszi közzé harmadik negyedéves eredményét az Erste Bank AG. A Bloomberg által megkérdezett 12 elemző várakozás szerint 182,5 millió euróra csökkenhetett a nettó profit az egy évvel ezelőtti 225,1 millió euróról.

Volt olyan elemző, aki szerint 104 millió euróra eshetett a profit, ugyanis az osztrák hitelintézet bevételének többségét a kelet-európai piacról gyűjti, a térségben uralkodó recesszió miatt viszont jelentősen emelnie kellett a céltartalék állományán. Más prognózis alapján viszont tarthatta a 225 millió eurós profitot.

A Bloomberg konszenzusa szerint a jutalék és díjbevétel 440 millió euróval járulhatott hozzá az eredményhez, a pénzügyi műveletekből származó bevétel 130 millió eurót hozhatott, míg a nettő kamatbevétel 1 milliárd 279,2 millió eurót tett hozzá az eredményhez. Várhatóan céltartalékra újabb 525 millió eurót kell az Erstenek félretennie – a szakértők szerint. Az adózás előtti profit így 248 millió euró lehetett az idei harmadik negyedévben.

Az Erste eddig 1,2 milliárd eurós kölcsönt kapott az osztrák kormánytól, és meg nem erősített hírek szerint év végéig még 1 milliárd eurós állami hibridtőkéhez juthat. Elemzők szerint ez sem lehet elég: „az Erste-nek részvényeket kell piacra dobnia, hogy tőkéhez jusson – véli Marcello Zanardo, a Keefe, Bruyette & Woods szakértője, aki alulteljesítőre rontotta a bankpapír ajánlását. Az Erste a tervek szerint 1 milliárd eurós részvénykibocsátást hajthat végre még az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.