BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: újra csúcson a nyersanyagok

A dollár gyengélkedése áll a héten kezdődött árupiaci rali mögött. Az amerikai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama az 1,48-as szint fölött ragadt, emiatt historikus szintre kúsztak a nemesfémek, és kilőtt a kőolaj ára is.

Technikai elemzések szerint nagy kérdés, hogy átlépi-e az euró-dollár árfolyama az 1,50-es szintet, de piaci fundamentumok, így a kínai kereslet és politikai döntések, például a pénzügyi apály korszak beköszönte mind meghatározó tényezők a célárfolyam megadásánál.

Az eurónak a dollárral és az arannyal gyakorlatilag párhuzamosan futó árfolyama azt jelzi, hogy amennyiben az euró nem lép át az 1,50-es dollár-célhatáron, úgy az aranyárfolyam szárnyalása is alábbhagy egyelőre.

Amennyiben azonban a dollár tovább veszít az értékéből, az arany új rekordszinteket fog meghódítani. Mivel az 1035 dollár feletti árfolyamtartomány a gyakorlatban még technikailag nem kiértékelhető, az elemzői árfolyam-spekulációk most rövidtávon 1200-tól 1500 dollárig szárnyalnak - tájékoztat a Magyar Aranypiac Kft.

Az arany viszont újabb történelmi csúcsot állított fel tegnap: 1069,70 dollárra emelkedett a new yorki határidős jegyzés, míg a londoni azonnali szállítás 1068,63 dollárra drágult. A nemesfém idén 20 százalékkal ér többet, várhatóan ez lesz a legmeredekebb évközi drágulása, az egyébként áremelkedéssel zárt mind a 9 elmúlt év közül.



„Mindenki a dollár miatt aggódik, emiatt lőtt ki az arany ára”– mondja Peter Fertig, a Quantitative Commodity Research szakértője. Hozzátéve: emellett fokozódik a félelem, hogy a világ jegybankjai megkésve zárják el a pénzügyi özönvíz csapját, aminél ha előbb kezdene el éledezni a gazdaság, akkor az infláció pillanatok alatt az egekbe szökhet. Bár a piac még nem árazza a pénzromlás robbanását - az idei utolsó negyedévben egy százalék körül alakulhat az amerikai infláció, ami a rákövetkező negyedévekben sem pörög 2 százalék fölé a Bloomberg konszenzusa szerint - mégis a befektetők úgy érzik, kiszámíthatatlanná vált a veszély, és még sok függ a monetáris döntéshozók időzítésétől.

Az arany robusztus menetelésének másik indoka a „háttérben zajló”, nemzetgazdasági szintű, nagy volumenű fizikai felvásárlás. E tekintetben elsősorban Kínát szokás emlegetni, hiszen köztudott, hogy Kína már most, a jövőre gondolva minden nyersanyagtartalékot, főleg a világ fémjeit a saját maga számára igyekszik biztosítani. Ezért igyekszik többek között a kitermelő, főként afrikai országokat a saját befolyása alá vonni. Különösen igaz ez a nemesfémek, valamint az úgy nevezett ritkaföldfémek esetében, amelyek nélkül nem működnének a mobiltelefonok, a számítógépek vagy a tévékészülékek.

Némiképp árnyaltabban látják a képet a Citigroup árupiaci szakértői, az ő előrejelzésük szerint a piaci kínálat megfelelőnek tűnik, vagyis nem fundamentális oldalon történik az árképzés. Az elemzőház mégis jelentősen megemelte az utolsó negyedévre vonatkozó célárát: 950 dollárról 1025 dollárra, míg a következő 12 hónapra jósolt 975 dolláros átlag helyett 1050-et várnak.

Ha az aranyárfolyam rövidtávon visszaesne, akkor az 1035 majd a 980 dolláros unciánkénti áron lelhetne technikai alátámasztásra – teszi mindehhez a Magyar Aranypiac Kft. Egy hosszabb ideig 1000 dollár alatt időző aranyár minden bizonnyal számos befektetőt késztetne arra, hogy a nemesfémből kiszálljon, és ezzel a nyereségét biztosítsa, illetve a további veszteséget elkerülje. Amennyiben a dollár ismét erőre kapna az euróval szemben, úgy technikailag gyorsan kialakulhatnak pillanatnyilag még „elképzelhetetlennek” tűnő 850 és 950 dollár közötti unciánkénti árszintek is – vélik a cég elemzői.

A nemesfémek piaca mindenhol izzik: a legjobban teljesítő palládium - idén 78 százalékot drágult - 14 hónapos csúcsra került tegnap, míg az ezüst 60 százalékkal ér többet év elejéhez képest, a platina pedig 45 százalékos idei nyereséggel, 13 havi csúcson zárta a keddi kereskedést.

Az amerikai fizetőeszköz gyengélkedése hajtotta tegnap a 75 dolláros szint közelébe a kőolaj héten kezdődött menetét, a hétfői 2,1 százalékos drágulást követően tegnap 1,6 százalékkal emelkedett a west texas intermediate (WTI) jegyzése 74,47 dollárra, az északi tengeri brent 72 dolláron zárt. Az új amerikai kormány beiktatása óta 10 százalékot veszített a dollár az értékéből, tegnap benézett a 14 havi mélypont alá. Nem változott az év végi 85 dolláros kőolaj célárfolyam, bár a spekulatív tőkeáramlás mellett keresleti oldalon is támaszt kaphat a rali, főleg az egyre aktívabb kínai kötéseknek köszönhetően – figyelmeztetnek a Goldmans Sachs elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.