BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjpénztárak: az USA-ban aggódnak, itthon nincs pánik

Összeomlott az amerikai nyugdíjpénztárak rendszere – vélik egyes elemzők az ottani kaszszák vagyonának kétharmadára olvadását látva.

A PricewaterhouseCoopers szerint a nyilvános nyugdíjalapoknál a szükséges pénzeszközöknek csupán a fele áll majd rendelkezésre, amikor megkezdik a tagok kifizetését – még akkor is, ha sikerül teljesíteniük az évi 8 százalékos hosszú távú hozamprognózist.



A hozamok drámai visszaesése a lehető legrosszabbkor következett be, tekintettel arra, hogy az elkövetkező években rohamosan növekszik a nyugdíjba vonulók száma, miközben a várható életkor lényegesen megnőtt.

Itthon viszont nincs pánik: bár tavaly a magyar pénztárak zöme is két számjegyű veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az idén már minden kassza pozitív hozamot tud felmutatni. Egyes növekedési portfóliók 30 százaléknál nagyobbat is elértek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.