BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzó az etikus befektetés

Igazi boomot indíthat el világszerte a társadalmilag felelős befektetések (Socially Responsible Investing, SRI) területén az, hogy az állami befektetési alapok egyre erőteljesebben érdeklődnek az ilyen részvények iránt. A más néven etikus befektetésként emlegetett kategóriába azok a vállalatok tartoznak, amelyek környezeti, társadalmi vagy kormányzati problémák megoldásában vesznek részt, például megújuló energiaforrások kiaknázása révén. Ezzel szemben a környezetkárosító, az emberi jogokra fittyet hányó vagy éppen atomfegyverek előállításával foglalkozó vállalatok tabunak számítanak.

Az etikus befektetések elősegítését célzó amerikai szövetség, a Social Investment Forum szerint az amerikai befektetők kezében lévő SRI-részvények értéke 2710 milliárd dollárra, azaz öszszesített portfóliójuk több mint egytizedére rúg. Világszerte közel hatszáz intézményi befektető írta alá az ENSZ által kidolgozott felelős befektetési alapelveket (Principles of Responsible Investment). Ők összesen 18 milliárd dollárnyi tőke felett rendelkeznek.

Az igazi áttörést azonban az állami beruházási alapoktól várják a szakértők. Gary Smith, a BNP Paribas Investment Partners illetékes vezetője szerint egyértelműen tapasztalható az érdeklődés növekedése ebből a szektorból. A kezdő lökést a 400 milliárd dollár felett rendelkező norvég állami alap adta meg, de a közelmúltban a francia FSI alap ötmillió euróval beszállt a kis- és közepes méretű vízerőműveket gyártó toulouse-i MECAMIDI cégbe, és az állami beruházási piac legnagyobb szereplőinek számító arab, illetve kínai alapok is nyitnak az SRI-szektor felé.

Az állami beruházási alapok jelenleg a globális tőkepiacok egytizedének megfelelő, 3000 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkeznek, ez szakértők szerint egy évtizeden belül legalább a kétszeresére fog emelkedni. Az ő részvételükkel az ágazat elérheti azt a kritikus tömeget, ami garantálja az újabb és újabb befektetők belépését és a teljesítménymutatók folyamatos javulását.

Az etikus cégekbe beszálló állami és magánbefektetőket egyelőre részben az SRI-vállalatok vonzó imázsa motiválja, de pénzügyi szempontból sem járnak rosszul. A Dow Jones Sustainability World Index január óta 22,5 százalékkal emelkedett, ez nagyjából megfelel az MSCI globális részvényindex változásának. Az igazi vonzerőt azonban az jelenti, hogy ezek az alternatív papírok általában nem úgy mozognak, mint a hagyományos ágazatokéi, és így jelentős stabilizáló tényezőt jelenthetnek egy-egy portfólióban. A kormányok világszerte egyre komolyabban ösztönzik a zöldberuházásokat, így az ilyen vállalatok ígéretes jövő előtt állnak, és kiváló lehetőséget biztosítanak azoknak a befektetőknek, akik perspektivikus lehetőségeket keresnek a gazdasági válság utáni időszakra. VG

Itthon a K&H viszi a prímet a társadalmilag felelős alapoknál

Hazánkban a K&H Alapkezelő jár az élen a társadalmilag felelős befektetési alapok terén fél tucatnál is több konstrukcióval. A társaság nem egészen egy éve indította el a „társadalmilag felelős” nevű konstrukciót, amely olyan társaságok részvényeibe fektetheti csak a befektetők pénzét, amelyek átmennek egy környezetvédelmi, társadalmi, etikai szűrőn.

Hasonló szűrőn mennek keresztül azok a cégek is, amelyekbe a társaság ökoalapjai, illetve a gyógyszer- és gyógyászati szektor eredményéből részesedést ígérő Gyógyvarázs fantázianevű konstrukció fektetheti a vagyonát.

Más alapkezelőnél is akad egy-egy etikus alap. Az MKB Alapkezelő például Zöld Bolygó néven indított nagyjából másfél éve egy olyan konstrukciót, amely környezettudatos vállalatokba fekteti a befektetők pénzét.

Hasonló szűrőn mennek keresztül azok a cégek is, amelyekbe a társaság ökoalapjai, illetve a gyógyszer- és gyógyászati szektor eredményéből részesedést ígérő Gyógyvarázs fantázianevű konstrukció fektetheti a vagyonát.

Más alapkezelőnél is akad egy-egy etikus alap. Az MKB Alapkezelő például Zöld Bolygó néven indított nagyjából másfél éve egy olyan konstrukciót, amely környezettudatos vállalatokba fekteti a befektetők pénzét.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.