BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint vezeti a térség devizáit

A forint vezeti a feltörekvő piaci devizák erősödését a hétfő délutáni kereskedésben.

 A hazai fizetőeszköz 0,8 százalékot kapaszkodott az euróval szemben 272,10 forintra, a reggeli 276 forint közeli szintről. A svájci frank ára 182 forintról esett 180,2 forintra, míg az amerikai fizetőeszközzel szemben 1,6 százalékot, két heti csúcsra erősödött a forint: 181,5-ös szintre.

Elemzők szerint a feltörekvő piaci menetet az amerikai dollár gyengülése idézi elő, a zöldhasú árfolyama ismét az 1,50-es érték fölé gyengült az euróval szemben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a dollár még mindig túlértékelt, és a rekord alacsony amerikai kamatszint miatt ömlik a pénz a magasabb hozamú eszközökbe. A G20 hétvégi skóciai csúcstalálkozóját követően a dollár index gyengült a világ vezető 16 devizája közül 14-el szemben. „Az IMF megjegyzése a dollárról, mint forrás devizáról növeli a befektetői bizalmat a feltörekvő eszközök iránt, különösen a kelet-közép európai pénznemek iránt” – véli Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas londoni szakértője.

A régiós pénznemek is erősödtek hétfőn: a cseh korona 0,4 százalékot kapaszkodott az euróval szemben 25,6-os szintre, annak ellenére, hogy Csehországban az elmúlt hat évben először csökkent a fogyasztói árindex a múlt hónapban. A korona havi csúcson van az euróval szemben, míg a lengyel zloty 0,3 százalékot erősödött az euró ellenében 4,2277-es szintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.