BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bekövetkezett az, amire mindenki számított" - Óriáscsőd

A CIT, az amerikai kereskedelmi, vállalati hitelintézmény vasárnap virradóra csődvédelmet kért a manhattani bíróságon. A Washington Mutual után (amelyet a JP Morgan vett át tavaly szeptemberben és a negyedik legnagyobb bukásnak számított) ez az ötödik legnagyobb csőd a válság kirobbanása óta – írja a Cashline.

A CIT 71 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkezik, amelyek főként kis- és középvállalatoknak nyújtott hiteleket, kölcsönöket jelentenek. A csődvédelemmel együtt a cég igazgatósága egy reorganizációs tervet is benyújtott, amely lehetővé teszi a cég átalakítását, működésének fenntartását, ám az nagyon valószínű, hogy a cég részvényesei semmit sem kapnak, illetve a másik fő kérdés, hogy az állam milyen mértékben lesz hajlandó segítő kezet nyújtani.

Elsőre a 70 milliárdos eszközérték nem tűnik olyan drámainak, de a mostani esemény rávilágíthat a kisebb vállalatokra nehezedő finanszírozási terhekre és a kereskedelmi jelzálogok problémáira. A pénteki zakó után – ahogy ezt sejteni lehetett – érkeznek tehát a rossz hírek, de a fő kérdés, hogy ezzel fordul-e az intézményi befektetők stratégiája, sérül-e a „vedd meg az alján” stratégia. Az biztosnak látszik, hogy valami megindult, és ha lesz is innen új csúcskísérlet, az nem lesz olyan egyenes vonalú, mint eddig.

Mindenesetre a hét több olyan eseményt is szolgáltat, amely alátámaszthatja vagy éppen gátolhatja a nagy szereplők stratégiáját: feldolgozóipari adatok, autóértékesítési mutatók (októberből, roncsprémium nélkül) és a rettegett havi foglalkoztatási adatok (szerdán és pénteken) Szerdán pedig Fed-ülés, ahol hivatalosan is bejelenthetik az állampapír visszavásárlási program végét, ugyanakkor a jegybank valószínűleg nem áll le a jelzálogpiaci beavatkozással.

Ismét felmerült, hogy a Mol/INA-páros elbukhatja az Energopetrolt, bosnyák lapértesülések szerint ugyanis a két társaság nem teljesítette azokat a követelményeket, amelyeket a 2006-ban aláírt szerződés az azóta eltelt három éves ciklusra írt elő. Ennek értelmében az 5 millió eurós vételár mellett 30,7 millió eurós tőkeemelésre és 76,7 millió eurós beruházási program végrehajtására vállalat kötelezettséget a Mol és az INA. A fentiekből a vételár és a tőkeemelés fedezetét teljes mértékben biztosították a felek, ám egyes hírek szerint a 76.7 millió eurós beruházási programnak csak egy töredéke valósult meg. Piaci pletykák szerint a két szereplő szeptemberben három hónapos haladékot kapott a teljesítésre, amely decemberben jár le. Ezt követően a bosnyák kormány döntésén múlik, hogy szemet huny a fent említett elmaradás felett vagy adott esetben felmondja a Mol/INA-párossal kötött megállapodást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.