BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezik a nemzetközi műkincspiac

A vártnál jóval magasabb, 181 millió dolláros összforgalmat és több rekordot hozott a Sotheby's tegnapi New York-i impresszionista és modern művészeti aukciója.

A rekordok között volt a fauve csoport egyik vezéralakjának számító André Derain képe a Collioure-i kikötőről (14 millió dollár), továbbá kortársa, a holland Kees van Dongen Ifjú arab című festménye (13,8 millió). Kiválóan szerepelt Alberto Giacometti eredetileg 8-12 millióra becsült, végül azonban közel 20 millió dollárért eladott szobra - bár a művész 27,4 milliós aukciós rekordja nem dőlt meg.

Elemzők a nemzetközi műkincspiac stabilizálódásának jeleként értékelik a jó eredményt, ugyanakkor túlzott derűlátásra nincs ok: a rivális Christie''s kedden este mindössze 66 millió dolláros forgalmat ért el hasonló árverésén, ami a becsült értéksáv alsó határától is elmarad. Igen kínos volt, hogy az árverési anyag egyik sztárképe, Pablo Picasso eredetileg 7-10 millió dollárra taksált 1943-as női portréja nem talált vevőre. Az árverésen leginkább az impresszionista festmények értek el stabil árakat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.