BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesítettek a részvényalapok

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot az elmúlt negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét az említett időszakban a hosszú kötvényalapok vonzották, ami 91,1 százalékos vagyonbővülést jelentett a számukra – derül ki a Bamosz negyedéves jelentéséből.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon 2009 harmadik negyedévének végén meghaladta a 7,3 ezer milliárd forintot, ebből a befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 ezer milliárd forintot. A vagyonkezelt vagyon eszközértéke 13,7, az alapok vagyona 12,7 százalékkal bővült a vizsgált periódusban. Az elmúlt negyedévben két alapkategória szerepelt a legjobban, a legnagyobb hozamot elkönyvelő részvényalapok és a legtöbb tőkét vonzó hosszú kötvényalapok.

A tiszta részvény alapok (amelyeknél a részvényarány meghaladja a 90%-ot) vagyona a harmadik negyedévben 17,5%-kal bővült, az időszak végén elérte a 79 milliárd forintot. A negyedéves 790 millió forint, illetve az összesített kilenc havi 3,4 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett az alapok 10,7 milliárd forintos negyedéves, illetve 17,1 milliárd forint kilenc havi teljesítménye is növelte a vagyont.

„A negyedév során a tiszta részvény alapok átlagosan még a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el.” – hangsúlyozta Temmel András, a Bamosz főtitkára. Hozzátette: a legjobb hozamokat a hazai alapok érték el, de a többi alcsoportban is jelentős pozitív hozamokat tapasztalhattunk.

A hazai, a közép-kelet európai és az európai tiszta részvény alapokra a tőkevonzás volt a jellemző, a többi alcsoportban viszont tőkekivonást regisztráltak. A legtöbb friss tőkét a közép-kelet európai alapok vonzották és ezek vagyona nőtt a legdinamikusabban.  Ennek oka, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a tőkepiacok szárnyalása mind a részvénypiacokon, mind a hazai kötvénypiacokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.