BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

97 milliárd eurót "zsebelnek be" a bankok

Az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli intézkedés sorozatának utolsó részeként csaknem 97 milliárd eurós kölcsönt biztosít kereskedelmi bankoknak.

Az EKB júniusban kezdte meg a korlátlan likviditást biztosító akciókat a válság enyhítésére. Akkor történetének legnagyobb, 442 milliárd eurós kölcsönét folyósította több mint ezer banknak. A szervezet hamarosan beszűnteti a recesszióra adott válaszként meghozott extrém intézkedéseket.

Az AFP által idézett mai közlés szerint az utolsó 12 hónapos hitelért 224 bank jelentkezett, akik együtt 96,937 milliárd eurót kölcsönöztek. Ez jóval magasabb, mint az előző akcióban felvett, 75 milliárd eurós hitelösszeg. Ezúttal a hitel kamata változó, ellentétben az első két csomaggal, amelyet fix, 1 százalékos kamatra kaptak meg az európai pénzintézetek.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke november végén megerősítette, amit korábban csak sugalmazott, miszerint a szervezet a jövő évben fokozatosan visszavonja az extrém likviditást a piacról. "Nem minden likviditást segítő intézkedésre lesz szükség olyan mértékben, mint korábban.

Minden nem sztenderd megoldást, amely veszélyt jelent az árstabilitásra, azonnal és teljes mértékben vissza kell vonni" – szögezte le az EKB elnöke Frankfurtban egy konferencián. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.